Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

8 tips för en getingfri sommar – utan att behöva döda dem

01 jun, 2021 UPPDATERAD 24 maj, 2023
Geting bygger bo
2022 blev inget getingår – trots att det var förutspått. Hur det kommer att se ut denna sommar råder de delade spaningar om – det återstå helt enkelt att se. Men i förebyggande syfte tipsar MåBra om hur du skyddar dig utan att behöva döda eller skada våra pollinerande nyttodjur.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Getingar och myggor – så blir du av med sommarplågornaBrand logo
Getingar och myggor – så blir du av med sommarplågorna

Både 2020 och 2021 var något av ett trendbrott vad det gäller antalet getingar. Normalt sett skiftar det mellan att vara fler eller färre getingar varje sommar, något som gör att man tror att man kan se en ökning i år. Inget är dock säkert, menar Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex.

– Två år i rad med få getingar är sällsynt. Nu har vi haft det och därför borde det bli fler i sommar. Men hur många det blir går inte att säga, säger han till Expressen.

Getingsommaren 2023 – så blir den

Att det varit få getingar flera år i rad bekymrar inte insektsexperten Hans Lindmark som P4 Västmanland har pratat med.

– Tillgången fluktuerar ju med hur många drottningar som har klarat övervintringen, och hur många som har fötts året före, och hur många som klarar av att dra upp ett bo när det är dåligt väder, säger Hans Lindmark.

Annons

Det var dåligt med getingar förra året, och ännu värre året innan det, konstaterar Hans Lindmark i P4. Men han upplever inte att det är dåligt generellt.

– Jag har den uppfattningen att de kommer igen, för det här styrs av yttre faktorer, inte av någon slags rytm, säger Hans Lindmark i P4 som är övertygad om att getingarna kommer att hitta tillbaka.

8 tips för att slippa getingar – på vänligt vis

Även om det inte känns så trevligt så är ju faktiskt getingar nyttodjur som äter andra skadedjur och pollinerar våra plantor, så helst vill man ju ha kvar dem vid liv. Här är våra 8 bästa tips för att hålla getingar och getingbon borta på ett djur- och miljövänligt vis.

1. Försvåra för bobygge i närheten av dig

Inför sommaren kan det vara bra att getingsäkra husets fasad och takdelar från små öppningar och hål, vilka de gillar att bygga bo i. Sätt nät för ventilationsgaller och täpp igen ställen stora nog för en geting att krypa in i, så undviker du risken att behöva ta hand om bon fyllda med ilskna getingar.

Annons

2. Plocka bort getingbon tidigt

Men om du redan fått ett bo på ett olägligt ställe – försök plocka bort det medan det fortfarande är litet. Tidig sommar är getingbona oftast inte större än en pingisboll, och bebos fortfarande bara av drottningen.

Dessa kan du plocka bort lite försiktigt och flytta någonstans bort från tomten. Det är också bättre att ta bort getingbon en kall natt, då getingarna blir mindre rörliga av kyla.

3. Undvik att inreda med starka färger

Getingar dras till färgglada kläder, filtar och parasoll. Vill du vara på den säkra sidan kan det därför vara en fördel att inreda med mer neutrala färger.

4. Lura bort getingar från där ni sitter

Inför en middag kan man med fördel lura bort getingarna genom att placera ut ett glas saft eller dylikt en bit ifrån där ni sitter för att förhoppningsvis slippa dem där ni är.

5. Sätt upp en getingbo-atrapp

Häng upp en naturfärgad papperspåse, hoptryckt i en boll, i din trädgård. Detta kan få getingarna att vända i luften då det ser ut som ett större getingbo och de inte gillar konkurrens.

Annons

6. Elda kaffepulver

Getingar, och även myggor, sägs hata lukten av bränt kaffe. Däremot kan det lukta ganska trevligt för hos människor. Pröva därför inför middagsbjudningen utomhus att elda kaffepulver på en bit folie.

7. Sätt lock på mat och dryck

Getingar är rovdjur som föder upp sina larver på all form av kött, fisk och skaldjur. I slutet på säsongen dras det till söta lukter då de i rädsla inför att dö jagar snabb energi. När den här typen av mat och dryck serveras utomhus kan det därför vara bra att täcka över de med lock för att undvika oönskade gäster.

8. Håll dig lugn och kläm dem inte!

Kanske det svåraste rådet att följa men ack så viktigt att påminnas om! Det är bara när man är riktigt nära ett bo eller när en geting blir klämd som den sticker!

Man kan vifta bort en geting lugnt men undvik och kläm eller drabbas av panik. Särskilt om du fått in en geting innanför kläderna. Försök då bara lyfta på tyget – så snart de ser ljuset hittar de ut själva.

Källa: Anticimex, SR

Foto: TT

Annons