Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Genusforskaren: Så kan #metoo bidra till att minska sexuella trakasserier

17 okt, 2017 
Joel Linde
Genusforskaren Anneli Häyrén menar att den kampanj som just nu pågår i sociala medier, som uppmanar kvinnor att dela med sig om de varit utsatta för övergrepp, kommer att kunna bidra med verklig förändring.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det startade som en reaktion på avslöjandena om att filmmagnaten Harvey Weinstein ska ha sexuellt trakasserat och förgripit sig på en mängd kvinnor – nu har hashtagen #metoo på ett par dagar fått hundratusentals kvinnor att dela med sig av sina erfarenheter av sexuella övergrepp och våldtäkt.

Vi pratade med Anneli Häyrén, genusforskare vid Uppsala Universitet, för att höra vad hon tror att kampanjen kan leda till.

Läs också: Mia Skäringer hyllas för text om sexuella trakasserier

– Jag är inte jätteförtjust i den typen av ”dela vidare”-brev i vanliga fall, men det här tror jag faktiskt är bra. Vi behöver se hur vanligt det är och ta det på allvar och då tänker jag att den här kampanjen, eller hashtagen, kan hjälpa till att visa på det. Jag tänker att om alla som varit med om det skulle dela den texten vidare skulle det inte gå att ignorera längre.

Många har talat om den här kulturen av mäns maktmissbruk och kvinnoförtryck i Hollywood länge. Tror du att den här händelsen kommer ändra på det, eller kommer det blåsa över?

Annons

– Risken är nog väldigt stor att det är en bubbla som håller på en stund, men sen tror jag tyvärr att det kommer det fortgå som vanligt på arbetsplatser och så vidare, säger hon.

Däremot tror Anneli Häyrén att #metoo kan ha en effekt i förlängningen, och hjälpa människor att tala ut om övergrepp.

Läs också: Varannan kvinna i Sverige har utsatts – här är 6 exempel på sexuella trakasserier 

– När det gäller #metoo så kanske inte just den kommer förändra allt, men det faktum att fler kvinnor nu börjar formulera att de har varit utsatta tror jag är viktigt. Att sätta ord på och uttrycka ”det är fler än jag” leder till att det är lättare att se vad det egentligen är som pågår. Annars är det många som kommer sitta och må dåligt utan att kunna sätta ord på vad det är som händer.

Varför?

– Därför att det är väldigt många som inte förstår hur vanligt det är. Och även de som är utsatta kan ha väldigt svårt att inse att de faktiskt är utsatta, man förnekar det eftersom det blir en fråga om ens identitet. Man tänker att det inte borde hända mig, så det förnekas på flera nivåer och från flera håll.

Annons

Läs också: Så stor är risken att din tonåring kränks på nätet 

Vad behöver ske för att den här händelsen inte ska glömmas bort, och det faktiskt ska bli någon ändring?

– Då behöver alla arbetsgivare och ansvariga skolor och lärosäten inse att ansvaret ligger hos dem. De måste ha tydliga riktlinjer som tar hand om både drabbade och utövare så att det inte kan fortsätta. Det ska vara tydligt att ”det här gäller, om du bryter mot reglerna kommer det få konsekvenser”. Då ger det ett stöd att våga säga ifrån och att man som verksamhet har möjlighet att agera. Om det skulle hända skulle vi minska graden av trakasserier väldigt snabbt. Därför att nu förekommer det för att vi låter det förekomma.

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Annons