Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Fira Halloween under coronapandemin — vad gäller egentligen?

28 okt, 2020 
AvMå bra
Halloweenpumpor
Hur firar man egentligen Halloween under en rådande pandemi? Det är det många som undrar nu – och svaren är tvetydiga. Här är allt du borde tänka på när du eller dina barn ska fira Halloween i år.
Annons

I helgen är det Halloween och Allahelgonahelgen – men hur ska man egentligen förhålla sig till det, ett år som 2020. Hittills i år har folksamlingar i alla dess slag stoppats; konserter har ställts in, festivaler skjutits upp och fester, bröllop och dop har alla fått sättas på vänt.

Nu när det är dags för barnen att gå bus eller godis, och för de vuxna att kanske klä ut sig på en Halloweenfest finns det återigen restriktioner att förhålla sig till.

7 tips på kalorisnåla snacksBrand logo
7 tips på kalorisnåla snacks

Lokala restriktioner i Skåne och Uppsala

I de delar av Sverige där smittspridningen har gått åt fel håll och börjat öka har man i vissa fall valt att gå ut och vädja om ett inställt Halloweenfirande i år – exempelvis i Skåne.

– I år får man helt enkelt hoppa över ”bus eller godis” annars finns det risk för att det blir ”bus eller virus”. Det gäller att försöka hitta andra kreativa lösningar för att ändå känna att vi firar både höstlov och helgdagar, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Annons

Studentstaden Uppsala, som i vanliga fall säkerligen skulle bjuda på massiva Halloweenfester och maskeradfiranden, har fått nya restriktioner efter att antalet smittade med covid-19 i stan har ökat drastiskt. Uppsala, som är landets första stad som faktiskt fått egna hårdare restriktioner, råder nu sina invånare att undvika fysisk kontakt med några som inte ingår i samma hushåll, och man bör undvika att arrangera fester och evenemang.

Stefan Löfven: Ställ in Halloweenfirandet i år

Statsminister Stefan Löfven har också gått ut på Instagram och sagt att barnen borde stanna hemma från bus eller godis-turer i år, med hänsyn till pandemin.

"Därför vill jag uppmana alla godissugna små monster att inte busa runt denna halloween, utan stanna hemma. Och alla föräldrar – köp godis till era barn. Det är bättre än att de frestas att gå runt och köra bus eller godis. Även små spöken måste hålla avstånd och tvätta händerna", skriver Löfven på Instagram.

Annons

Kan barn gå bus eller godis 2020?

Till Expressen säger flera experter dock att det inte finns några jättestora risker att ta med barnen på bus eller godis – så länge det sker utomhus.

– Så länge trick or treat är utanför dörren utomhus är det sannolikt låg risk. Om man har kalas med ungar och mammor och pappor i en enda röra är det däremot en helt annan sak, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar på Uppsala Universitet.

Agnes Wold tycker till och med att barn kan få ha Halloweenfester – så länge det är med barn de redan umgås med.

– Kalas för barn är inte så farligt. Barn smittar inte varandra så jättemycket. Men man bör ha kalas med barn som ändå leker med varandra och som går i skolan tillsammans. Inte tio gånger fler. Tigga godis går bra om man inte tar in barnen i huset, säger professorn till tidningen.

LÄS MER

SL: Besök inte gravplatser under allhelgonahelgen

7 ruskigt enkla recept till Halloween

Anders Tegnell: Vi börjar närma oss en kritisk punkt

Annons