Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Familjemedlem med corona – så lyder de nya restriktionerna

01 okt, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Om en familjemedlem insjuknar i corona ska du också stanna hemma. Så lyder de nya restriktionerna från Folkhälsomyndigheten.
Annons

Personer som bor tillsammans med någon som konstaterats vara smittad av covid-19, ska betraktas som möjliga sjukdomsfall. Det skriver Folkhälsomyndigheten i ett nytt pressmeddelande.

– Vi vet att många smittas av en annan person i hemmet. Genom de nya rekommendationerna kan risken för smittspridning i samhället minskas, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff presenterades familjeisoleringen mer ingående.

– Personer som bor med någon som fått covid-19 bör stanna hemma en vecka för att minska risken att sprida smittan vidare till andra på en arbetsplats eller liknande, sade Anders Tegnell under presskonferensen.

Gäller inte alla i familjen

Men den nya restriktionen gäller dock inte samtliga familjemedlemmar. Vissa undantag finns.

”Det gäller till exempel inte elever i förskolor, grundskolor och motsvarande skolformer samt gymnasiesärskolan, som kan fortsätta gå i skolan. Även personer i hushållet som tidigare har ett positivt PCR-test eller påvisat antikroppar inom sex månader undantas”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Annons

– Dels har vi tyckt hela tiden att det är viktigt att barn går i skolan, det är viktigt för utvecklingen och hälsan, nu och på sikt. Vi har nu en god grund för att säga att barn inte är drivande i smittspridningen. De smittar väldigt sällan andra personer, säger Anders Tegnell under presskonferensen.

Friska ska testas sig

Han förklarade också att den friska familjemedlemmen bör testa sig för corona efter fem dagar från att familjeisoleringen börjat. Den som berörs av reglerna kommer kontaktas av en smittspårare och få mer information om vad som gäller.

Den som jobbar med vissa samhällsviktiga funktioner, som till exempel vård och omsorgspersonal, borde kunna testa sig snabbare än efter fem dagar. Men inkubationstiden måste beaktas och personen i fråga ska kunna hålla fysisk distansering från den smittade i hemmet, skriver Folkhälsomyndigheten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

LÄS MER:

4 saker som ökar risken att du blir svårt sjuk i corona

5 riktlinjer för stockholmarna – efter massiva coronaökningen

Doktor Mikael: Skillnaden på höstförkylning, influensa och coronaviruset

Annons