EU överens om vaccinpassen – det här gäller vid resor i sommar 2021

Person håller pass och vaccinpass i sin hand
TV: Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver veta
1:18

Efter reklamen: TV: Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver veta

(1:18)

Slå på ljud

Nu har EU:s medlemsländer enats om hur det nya gemensamma covid-19-intyget ska fungera.

Se ocksåHit får du resa med covidpasset efter bara en dos vaccin.

Hur fungerar vaccinpasset, covid-19-certifikatet?

Intyget – covid-19-certifikatet – som tidigare kallades det gröna beviset (Covidbeviset), ska underlätta resor till många europeiska länder genom att EU-medborgare kan visa upp att man är vaccinerad, har antikroppar eller har haft en tidigare bekräftad covidinfektion. Det ska finnas digitalt, men även kunna fås på papper.

Certifikatet ska vara gratis och gälla i alla EU-länder men även vara möjligt att införa för Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein.

Beviset kommer att innehålla en QR-kod med all nödvändig information, exempelvis ditt personnummer, vilket vaccin du tagit och vilket datum du tog det. Dessa uppgifter hämtas ifrån Nationella vaccinationsregistret.

Svenska kändisar ska få fler att vaccinera sig: ”Alla måste bidra”

Då börjar det nya vaccinpasset att gälla

– Jag tror att man kan påbörja planeringen för semestern nu, säger svenske EU-parlamentsledamoten Tomas Tobé till TV4 Nyheterna.

Tanken är att det ska kunna användas redan från den 1 juli. Vaccinationspasset ska sedan gälla i tolv månader.

De nya reglerna innebär att det fortsatt blir upp till varje enskilt land att bestämma om eventuella karantänsregler för inresande.

Hur skaffar jag vaccinpasset 2021?

För att skaffa ett vaccinationspass inför en resa 2021 behöver du logga in med e-legitimation på ehalsomyndigheten.se eller på covidbevis.se. Det så kallade "Gröna beviset" kommer sedan att skickas till din digitala brevlåda, exempelvis hos Kivra. Har du inte en digital brevlåda kan du skaffa en här. Intyget går också att spara ner och skriva ut, uppger SVT. Själva intyget kostar ingenting.

Kan man resa utan vaccinbevis?

Enligt digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) kommer man kunna resa utan vaccinpasset.

– I alla länder som omfattas av EU:s vaccinationsbevis kommer det att räcka med ett negativt covidtest 72 timmar innan man åker, svarade han i Expressen TV:s ”Dina frågor”.

Intyget ska alltså underlätta resandet inom EU men kommer inte vara ett krav.

Vaccinforskaren: En tredje dos mot covid-19 kan krävas för alla

PCR-tester inför resor

Medlemsländerna har dock lovat att inte ha några överdrivna restriktioner, som att personer som är vaccinerade eller har antikroppar inte ska behöva sitta i karantän, till exempel. Men om det blir en ny smittspridning eller mutation får länderna införa karantän igen.

Medlemsländerna har även kommit överens om vem som ska stå för kostnaden för så kallade PCR-tester. De visar att man inte har en pågående coronainfektion just nu och kan användas av dem som är ovaccinerade. För en barnfamilj som ska resa på semester skulle testerna dock kunna bli dyra, därför har man beslutat att EU ska subventionera testerna med en miljard kronor.

Hur skaffar jag antigentest och reseintyg inför min resa?

Ett reseintyg, baserat på ett antigentest visar att du sannolikt inte har en pågående covid-19-infektion just nu. Du kan testa dig på olika mottagningar. Det kan vara högt tryck på dessa så se till att var ute i god tid inför din resa. Det finns också antigentest för hemmabruk.

Så här skriver Folkhälsomyndigheten om antigentest och reseintyg:

"Det finns flera vårdaktörer spridda i landet som erbjuder tester för reseintyg. Det är den aktör som utför testet som utfärdar reseintyget. Vilka tester som efterfrågas i intyget (t.ex. PCR-test, antigentest eller antikroppstest) kan se olika ut från land till land."

Foto: TT

Utvald läsning