Einsteins nerkluddrade livsråd sålt för 13 miljoner kronor

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Albert Einstein (1879-1955) är ett namn vi framförallt förknippar med matematisk genialitet – men en liten papperslapp visar nu att han var klok på andra sätt också.

När han 1922 reste till Japan fick han också veta att han tilldelats Nobelpriset i fysik. Människor samlades utanför hans hotell i Tokyo och när han skulle ta emot ett bud hade han plötsligt ingen dricks till budbäraren.

Istället skrev han ner några rader på en lapp, gav till budbäraren och sa att med lite tur kanske lappen en dag blir värd mer än dricksen han skulle fått.

Tänk så rätt han skulle få!

På papperslappen skrev den kände vetenskapsmannen ”Ett lugnt och anspråkslöst liv ger mer lycka än sökandet efter framgång i kombination med konstant rastlöshet”. Ett livsråd fler borde lyssna till idag, i ett samhälle där vi allt oftare sjukskrivs på grund av stressrelaterade sjukdomar.

Lappen såldes nyligen på auktion – och köptes för 1,56 miljoner dollar (cirka 13 miljoner kronor). Det förväntade priset låg på 5 000-8 000 dollar.

Ytterligare en lapp med ett livsråd såldes vid samma tillfälle. Nedskrivet på ett vitt pappersark stod det ”När det finns vilja, så finns det en väg”. Den såldes dock för betydligt mindre – ”bara” 240 000 dollar, knappt 2 miljoner kronor.

Källa: Washington Post   Foto: IBL

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: