Facebook-gruppen Heja Livet blir en podcast!

Heja Livet har blivit mer än en Facebook-grupp, både bildligt och bokstavligt talat. Gruppen som grundades för snart fyra år sedan har vuxit till ett enormt nätverk med sina drygt 64 400 medlemmar. Dagligen delar medlemmarna med sig av sina livsöden och svårigheter för att ständigt mötas av stöd och pepp från andra kvinnor i gruppen.

Nu utökas det som tidigare enbart varit text till att även omfatta en podcast. I podden kommer gruppens medlemmar (och utomstående) att få ta del av modiga kvinnors historier som både upplyser och berör.

Läs också: Kajsa Kalméus: ”Ingen ska behöva vara ensam”

Kvinnorna som driver det hela är Emely Crona Stenberg och Carro Levy, kollegor och bästa vänner. MåBra fick en intervju med dem inför poddsläppet.

Hur lärde ni känna varandra?

Emely: Vi möttes på ett litet stökigt kontor på Söder hösten 2012. Jag som Carros praktikant och hon som hjärtekrossad PR-konsult. I samma sväng gick min pappa hastigt bort och där och då blev vi mer än bara kollegor, vi blev bästa vänner.

Carro: Jag var hjärtekrossad och grät första gången bara några minuter efter att jag presenterat mig för henne. Trots, eller kanske tack vare, denna sociala miss, fann vi varandra direkt och har suttit fast sedan dess.

Hur föddes Heja Livet?

Emely: Heja Livet föddes ur en tanke att förändra konkurrenstänket om kvinnor i grupp. Jag ville bevisa att det inte alltid är hårda armbågar, vassa tungor samt att ensam inte alltid är stark. Vi har nu bevisat att 64 000 kvinnor kan vistas på samma plats utan minsta form av näthat.

På vilket sätt kommer man märka att podden och gruppen hänger ihop?

Emely: Ända från början har vi velat lyfta de personer som gör stora saker, men som gör det i tystnad. Vi har lyft kämpande egenföretagare som i dag har storbolag samt försökt uppmärksamma de yrken som gör mest för oss i samhället, men som inte får den credd som dom förtjänar. Det var dags att låta medlemmarna få berätta sina historier i tal och inte bara i skrift och jag hoppas att det precis som i gruppen leder till igenkänning och ringar på vattnet.

Läs också: Hur skaffar man nya vänner som vuxen? Här är 5 sätt

Vad kommer lyssnare att få höra i podden?

Carro: Ni får höra 13 utvalda kvinnor och deras historier. De kommer i varsitt avsnitt berätta sin historia som belyser deras stora mod, styrka och ärlighet. Det är en väldigt berörande podd, som tar upp ämnen från förlossningsskador, tvångstankar, HBTQ-frågor och en jorden-runt segling till att vara på andra sidan cancern.

Hur kom ni på idén att starta en podd?

Carro: Det är faktiskt de som är med i Heja Livet som pushat för en podcast. Det var det eller en YouTube-kanal och både jag och Emme tyckte att en podd skulle vara en fin förlängning på att lyfta den lilla personen, bakom den stora historien. Men denna gång i form av en berättarröst istället för i skrift bakom skärmarna.

Kvinnorna bakom Heja Livet, Carro Levy och Emely Crona Stenberg, har startat en podd med samma namn.

Varför ska man lyssna på just er podd?

Carro: För att det är en väldigt ärlig, berörande och upplysande podd. Vi hoppas det kan ge stor igenkänning hos lyssnaren och att podden kan ge någon en gnutta mod eller inspiration.

Läs också: 9 mysiga poddar att lyssna på under jullovet!

Emely: Och för att det är någonting annat än det som redan finns. Vår podcast innehåller bara en huvudperson. Inga intervjufrågor, skrämmande intervjutekniker eller läskiga ställa-mot-väggen-sekunder. Det är en kvinna som berättar sin historia och i slutet får man svar på frågor ifall man själv kan relatera till det avsnittet handlade om, som vart man ska vända sig eller vem man kan kontakta.

Vilka poddar lyssnar ni själva på?

Emely: Får man lov att säga inga? Jag läser mycket, men lyssnar desto mindre. Jag är en drömmare och flummar lätt iväg i mina tankar och missar då hälften. Två poddar jag dock älskar vid långa bilresor är P3-dokumentär och Rättegångspodden, genialiska och grymt bra gjorda.

Carro: Är ärligt talat inte heller superbra på att lyssna på poddar. Men har en fascination för brott och lyssnar på P3 Dokumentär, Rättegångspodden och just nu En Mörk Historia om Arbogakvinnan… Inte de ljusaste poddvalen kanske, men sjukt intressanta och spännande!

Hur hittar ni mod och pepp i vardagen?

Emely: Mod och pepp tror jag kommer inifrån, av sådant man blir mätt och glad av. För mig kommer pepp från högt skrattande människor med stora leenden, vårkvällar och dagen-efter cheeseburgare. Mod tror jag förs över mellan de man anser vara sin familj, vilket inte behöver innebära några blodsband. Jag har själv inga föräldrar men blir modig av de som står mig nära, av att hoppa trots att jag vill sitta still samt av att stå upp för andra.

Läs också: Nytt poddavsnitt: Har du blivit mansplainad nyligen?

Carro: Jag vill också tro att mod kommer inifrån. Det kan bubbla upp när jag ställer mig frågan ”vad är det värsta som kan hända?” och inser att jag kan överleva svaret. När jag inte känner mig stark, så kommer modet ofta tack vare mina nära och kära. Pepp kan vara allt ifrån en grym låt, att någon messar om ett roligt minne till vetskapen om att en god middag väntar på en hemma. De små, men så livsviktiga sakerna i livet.

Vad är det bästa ni lärt er av resan med Heja Livet hittills?

Emely: Att vi lyckades krossa fördomar om kvinnor i grupp och att jag bevisade för mig själv än en gång att man kommer långt bara man är snäll.

Carro: Jag lär mig saker hela tiden! Om mig själv och om andra. Till exempel hur modig och stark man är genom att vara just sårbar. Men bland det viktigaste jag lärt mig är hur vi varje dag motbevisar tesen om att kvinnor inte fungerar i grupp. Kvinnor i grupp rocks!

Första avsnittet av podden släpps den 23 januari och finns på Acast här.

Foto: Sofie Stenmark

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Utvald läsning