Efter Carina Bergfeldts insamling – så reagerar SVT

Carina Bergfeldt
TV: Carina Bergfeldt - 6 saker du kanske inte visste om journalisten
1:12

Efter reklamen: TV: Carina Bergfeldt - 6 saker du kanske inte visste om journalisten

(1:12)

Slå på ljud

När talibanerna tog över makten i Afghanistan gjorde Carina Bergfeldt ett inlägg på Instagram där hon bad sina följare att samla in pengar till Svenska Afghanistankommitén. Redan då insåg hon att det kunde få konsekvenser.

”Jag vet i ärlighetens namn inte om jag får göra så här, så det är möjligt att jag får skäll av SVT:s etikavdelning eller någon chef inom kort”, skrev hon.

Carina Bergfeldts revansch efter hårda kritiken – orden till maken Jesper Zølck

Och visst kom det skäll, bland annat från flera SVT-medarbetare som menade att Carina Bergfeldt brustit i sin opartiskhet.

Bergfeldts svar efter kritiken

I en intervju med Expressen sade hon dessutom så här:

– Som SVT-medarbetare får man egentligen inte tycka någonting om någonting, men i morse så tänkte jag bara ”fuck it, jag gör det”.

Något som också skapade stor uppståndelse.

I ett annat inlägg på Instagram förtydligade sig journalisten.

”För de som inte känner mig vill jag bara tydligt säga att jag INTE tänker ”fuck it” om SVT:s regler. Och att jag inte gjort det på fem år. Däremot kommer jag, min egen icke-genomtänkta formulering till trots, alltid att vara så stolt över er, som tillsammans skänkte över en miljon kronor till akut behövande. Det hade jag aldrig kunnat drömma om”.

Succé när Carina Bergfeldt trotsar SVTs policy – tackar följarna

Hon menar dessutom att SVT:s etikavdelning har givit sitt godkännande till insamlingen. Chefen på avdelning bekräftar till Medierna i P1 att en medarbetare där skrivit ett dåligt formulerat mail.

– Jag kan förstå att hon tolkade det som något slags godkännande från oss. Vilket inte var avsikten, säger Albert Svanberg som är chef för SVT programetik i programmet.

SVT-chefen: ”Det här är ett otroligt kraftfullt verktyg”

Anne Lagercrantz är divisionschef för SVT nyheter och hon säger i programmet att kanalen nu kommer ta till med hårdhandskarna

– Vi ser inte mellan fingrarna. Det är en medarbetare som betett sig olämpligt och som själv vet om det. Det får konsekvenser, säger hon.

Konsekvenserna blir att Carina Bergfledts arbetsuppgifter kommer att begränsas. Hon står nu inte fri att bevaka Svenska Afghanistankommittén, Afghanistan eller biståndsfrågor.

Carina Bergfeldts oro för barnen i Afghanistan – hyllas för initiativet

– Det är det starkaste verktyg jag har om det inte är så att man går till avsked. Men då ska man ha arbetsrätten med sig och det kräver ganska mycket. Det här är ett otroligt kraftfullt verktyg, säger Anne Lagercrantz till Medierna i P1.

TV: Så påverkas kvinnorna i Afghanistan av ett talibanstyre
3:08

Efter reklamen: TV: Så påverkas kvinnorna i Afghanistan av ett talibanstyre

(3:08)

Slå på ljud

Utvald läsning