Den osynliga bröstcancern – dags att greppa täta bröst!

MåBra:s chefredaktör Jennie Sandberg om täta bröst

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Du kan titta och du kan klämma hur mycket du vill. Men det spelar ingen roll, eftersom du varken kan se eller känna om dina bröst har så pass tät körtelvävnad att de klassas som täta.

I Sverige har nästan hälften av alla kvinnor som blir kallade till mammografi bröst av den här typen. Men få känner till att kvinnor med täta bröst har 4-6 gånger högre risk att drabbas av bröstcancer – och att tumörerna dessutom är betydligt svårare att upptäcka. Inte ens mammografins röntgenplåtar klarar av att visa dem, vilket gör att varannan bröstcancer i den här patientgruppen missas.

Det gör också att många kvinnor lever i en falsk trygghet, eftersom mammografin inte visat några oönskade förändringar. Som för Ellinor Persson, hon hade bröstcancer i sex år utan att känna till det. Idag vet hon att tumörerna missades eftersom hon har täta bröst – läs hennes berättelse här.

Ellinor är en av de kvinnor som delar med sig av sin historia om missad bröstcancer på grund av täta bröst i vår kampanj #greppabrösten. Och för henne gick allt bra. Men risken för återfall är också högre för kvinnor med den här brösttypen. I vår artikelserie får du också möta Helen. Hon upptäckte sin knöl i bröstet på egen hand, precis som sin mamma och syster. Men för sent.  ”Jag skulle leva längre om tumören hittats tidigare” berättar hon – och uppmanar alla att ställa frågan om brösten är täta vid nästa mammografi.

Livsstil, gener och därmed risk att drabbas av bröstcancer skiljer sig enormt mellan varje kvinna. Att få information om vilken brösttyp vi har är en rättighet för att själva bli medvetna om eventuella faror.

Läs och lär dig mer om täta bröst på mabra.com/greppabrosten

Har jag täta bröst? Läs allt i vår stora guide!

Vad är täta bröst?

Varför vet vi så lite om täta bröst – trots att nästan hälften av alla kvinnor som kallas till mammografi har det? Med vår kampanj #greppabrösten vill vi sprida viktig information och kunskap!

Läs mer om täta bröst här!

Redaktionens tips
Dela på: