Det här händer när du kissar i vattnet

Därför ska du inte kissa i vattnet

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Havet är stort och nöden har ingen lag. Och stranden ingen toalett. Att lätta på trycket i badplatsens vatten är inte bara rätt otrevligt, det är dessutom ganska vanligt. Men visste du att det bara krävs tre deciliter urin för att göda tusen liter vatten med giftiga alger? Det har ett experiment vid Stockholms universitet visat tidigare.

Forskarna lät stora tankar fyllas med vatten från Östersjön, en tank fick vara opåverkad och i resten hälldes 3 dl, 6 dl och 12 dl urin. (En vanlig vuxen människa producerar ungefär 12 dl urin på ett dygn). I varje tank placerade man också algen grönslick, en vanlig alg som finns naturligt i skärgården.

Efter en vecka jämfördes vattnet i de olika tankarna. I den tank som inte blandats med urin var vattnet fortfarande klart algen hade inte vuxit, medan de i tanken med 12 dl urin var så grumligt att det inte gick att se botten. Algen hade dessutom vuxit ordentligt.

Kiss i hav kan orsaka övergödning

Att ditt kiss i havet kan kopplas till övergödning och algblomning kanske känns långsökt, men faktum är att det som känns som en ”droppe i havet” bidrar till just detta.

I vårt kiss finns fosfor och kväve, två gödningsämnen som är perfekt grogrund för de bakterier som ligger bakom den sörja vi refererar till som ”algblomning”. Algerna är i själva verket cyanobakterier som omvandlar vattnet till ett gift där särskilt barn och djur ska vara uppmärksamma. Giftet kan orsaka diarré, kräkningar, utslag och klåda. För den som får i sig stora mängder kan inre organ skadas.

Det allra bästa är att kissa på land, helst i en toalett där reningsverk kan ta hand om vätskan. Att kissa där det finns växtlighet är näst bäst, eftersom växter och marken tar hand om urinets ämnen innan det kommer i kontakt med havsvattnet.

Källor: 1177, Naturskyddsföreningen

Läs också:

Illaluktande urin? Därför luktar kisset illa

6 saker du INTE ska göra när det åskar

Redaktionens tips
Dela på: