Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Sjukhusavdelning testade all personal – hälften hade covid-19

08 apr, 2020 
Sjukhuspersonal som testats för covid-19
Hälften av alla anställda på en sjukhusavdelning på Linköpings Universitetssjukhus testades positivt för covid-19, flera av dem utan att visa eller känna av några symtom.
Annons

Efter att ha haft patienter med coronaviruset på Thorax operationsavdelning på Linköpings universitetssjukhus bestämde man sig för att testa samtliga anställda för covid-19. Av de cirka 50 anställda var hälften smittade, några av dem utan att visa några symtom alls.

– När de fick positiva testsvar så fick de gå hem, motsvarande som om dom haft symtom. Vi kan ju inte ha positiv personal på avdelningen, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland till Sveriges Radio.

Coronaviruset hittades bland hälften av de anställda

Hälften av alla anställda på avdelningen testades alltså positivt för covid-19. Några av dem upplevde att de var helt symtomfria eller att de hade väldigt lindriga symtom som lite huvudvärk eller snuva. Det här går helt i linje med tidigare information från Folkhälsomyndigheten som varnat för att många kan bära på coronaviruset utan att överhuvudtaget veta om det.

Anders Tegnell, statsepidemiolog kommenterade nyheten om Linköpings universitetssjukhus i SR:s P1–morgon:

Annons

– Spridningen i samhället sker utan att vi ser den alls. Det kan vara upp till nio av tio som kanske inte har så mycket symtom som syns.

Många antas ha covid-19 utan att få symtom

Men som när det gäller det mesta med coronaviruset är det svårt att veta, eftersom vi fortfarande vet för lite om viruset. Tegnell fortsätter:

– Exakt vet vi inte eftersom tyvärr har det inte kunnat göras några riktade studier mot det. Då måste man gå runt och testa slumpmässigt en ganska stor grupp och se om de har antikroppar. Men det är ju på gång, så snart kanske vi vet.

Testet Tegnell pratar om, som är på gång, handlar om att man slumpmässigt testar ett antal personer för att se om de bär på viruset, för att skapa en bild av hur många som gör det idag. Däremot kommer just de här testerna inte att visa hur många av de som testats som redan har haft infektionen. Vilket skulle kunna vara minst lika många som de som har viruset i dagsläget.

LÄS MER:

Så här många blir svårt sjuka av corona – resten får milda symtom

Vaccin mot coronaviruset testas nu på människor och djur

Blodplasma och antikroppar från tillfrisknade provas mot coronaviruset

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Allt om coronaviruset: från symtom att hålla utkik efter, hur du skyddar dig, vilka som tillhör riskgrupper samt de senaste nyheterna – hittar du i vår samling av artiklar:

Läs allt om coronaviruset här

Annons