Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Ändringen: Corona kan visst smitta via luften

11 maj, 2021 
Kvinna i munskydd på tågstation med många människor
Myndigheter i flera länder – bland annat Sverige – ändrar sig och menar nu att coronaviruset visst kan smitta via luften. Åtminstone ibland.
Annons
Intervju: Agnes Wold avfärdar den vanligaste myten om hur corona smittarBrand logo
Intervju: Agnes Wold avfärdar den vanligaste myten om hur corona smittar

Frågan om coronaviruset kan spridas och smitta genom luften eller inte har pågått länge. Många forskare har argumenterat för att coronaviruset är både en kontaktsmitta och en droppsmitta. Hittills har dock de flesta expertmyndigheter dragit slutsatsen att det rör sig om en kontaktsmitta.

Men efterhand har allt fler ändrat sig och menar nu att viruset även kan vara luftburet.

Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC uppdaterade nyligen sin information om smittvägar. Man säger nu att framförallt de minsta smittdropparna, så kallade aerosoler, kan hänga kvar i luften längre än man tidigare trott, ibland i timmar.

De kan också färdas ungefär två mer bort i luften. Framförallt gäller det när en smittad person pratar, hostar eller nyser i ett dåligt ventilerat utrymmen.

Annons

Så här säger Folkhälsomyndigheten nu

Även världshälsoorganisationen WHO menar numera att cornaviruset kan smitta genom aerosoler.

Och nu ändrar sig även Folkhälsomyndigheten. Enligt Aftonbladet har det på myndighetens hemsida hittills stått att covid-19 inte räknas som en luftburen smitta. Nu har Folkhälsomyndigheten ändrat sin information på hemsidan.

De skriver: ”Även om covid-19 inte räknas till de så kallade luftburna smittorna, där partiklar hänger kvar i luften under lång tid och där smittan kan färdas långa sträckor, kan det i vissa situationer finnas risk för smittspridning trots att man håller avstånd. En sådan situation kan vara vistelse med andra personer i trånga utrymmen med bristande ventilation.

Foto: TT

Annons