Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Så påverkas coronaviruset av vårvädret

26 apr, 2021 
Kvinna doftar på vårblommande träd
Inom kort kan sol och värme få smittspridningen att minska rejält. Men hur kommer vädret att påverka de nya mutationerna? Det här vet vi om vädrets effekt på coronaviruset.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Intervju: Agnes Wold avfärdar den vanligaste myten om hur corona smittarBrand logo
Intervju: Agnes Wold avfärdar den vanligaste myten om hur corona smittar

Förra våren och sommaren avtog spridningen av coronaviruset i Sverige kraftigt redan i maj för att sedan hålla sig på väldigt låga nivåer under resten av sommaren.

En tänkbar förklaring är att coronaviruset inte gillar UV-strålning. När viruset finns på ytor utomhus bryts det ner väldigt fort av solens strålar.

Så snabbt dör coronaviruset i solljus

Forskning som gjorts på fyra andra coronavirus visar att de största utbrotten sker under vintermånaderna. Coronaviruset trivs med andra ord bäst i mörker, kyla och torr luft. Viruset kan då färdas längre i luften – och smitta fler.

Nu när vårsolen tittar fram hoppas många därför att det ska vända.

En studie som DN skrivit om visar att viruset dör snabbt i direkt solljus. Redan efter 20 minuter i solen har 90 procent av viruset utplånas.

Annons

När det sedan blir varmare kommer solljuset också att ha draghjälp av värmen. Coronaviruset trivs inte i temperaturer över 20 grader. Den optimala temperaturen för viruset ligger nämligen mellan 4 och 20 plusgrader.

Vi tillbringar också mer tid utomhus istället för att tränga ihop oss i inomhusmiljö, vilket även det bidrar till minskad smittspridning. Fler kommer också att vara vaccinerade eller ha genomgått sjukdomen.

Även det faktum att solljuset får huden att bilda mer D-vitamin kan påverka smittspridningen. Detta eftersom D-vitamin är viktigt för immunförsvaret.

Därför har varma länder så hög smittspridning

Det kan tyckas paradoxalt att länder som Indien, där värmen just nu ligger på runt 30 grader, har den högsta smittspridningen för närvarande. Dessutom är luftfuktigheten väldigt hög i Indien och coronaviruset är ju känt för att spridas mer i torr luft.

– Genom luftkonditionering så skapar man kyla inomhus som är en förutsättning för ökad smittspridning, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten till DN.

Oklart hur sol och värme biter på mutationer

Men det finns frågetecken om hur våren kommer att påverka de muterade virusens framfart. Efter att den brittiska varianten tagit över i Sverige är det inte lika säkert att det varmare vädret kan få kurvan att vända. Mutationen är nämligen mer smittsam och då krävs mer än bara fint väder för smittan ska hejdas.

Experter menar att effekten av våren och att fler är vaccinerades riskerar att slås ut av att den nya virusvarianten är mer smittsam.

Foto: TT

Annons