Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Coronaläget sommaren 2021 – det får man göra

19 maj, 2021 
Karusell på Liseberg
Resa, gå ut på krogen, gå på konsert, besöka en nöjespark, anordna studentfirande, bröllop och andra tillställningar – det är mycket vi längtar efter att få göra. Detta gäller i sommar enligt nya restriktionerna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 otippade resmål du inte vill missa i Sverige i sommarBrand logo
7 otippade resmål du inte vill missa i Sverige i sommar

Vaccineringen mot covid-19 fortlöper i en stadig takt och vi börjar se ljuset i tunneln. Restriktionerna börjar 1 juni att släppa lite och med vissa begränsningar eller åtgärder har diverse aktiviteter kunnat öppna upp igen. Däremot är det inte ännu fritt fram att göra vad man vill, och kan det vara svårt att hålla koll på vad som faktiskt är okej och inte.

MåBra har listat vad som gäller enligt de nya restriktionerna för sommarens alla evenemang.

Bröllop, begravning, konfirmation och dop

Från 1 juni får man ha ceremonier i kyrkan med 50 personer, om det finns plats att ge så många anvisade platser. I en mindre kyrka eller kapell kan man dock troligtvis inte vara så många, då avstånd mellan de anvisade platserna måste kunna hållas. Vid ceremonier utomhus gäller 100 personer som gräns, då de inte finns en anvisad sittplats.

Studentmottagning, studentflak och midsommarfirande

Studentfirande
Såhär stort studentfirande blir det inte sommaren 2021. Foto: TT

Rekommenderas att ske småskaligt och helst utomhus, så att avstånd kan hållas. Studentflak är förbjudet. Om utspring anordnas bör det ske med en klass i taget. En studentmottagning i sitt eget hem har ingen laglig reglering, dock gäller de nationella riktlinjerna att undvika sociala sammankomster utanför sin vanliga umgängeskrets.

Annons

Om man hyr lokal eller festvåning räknas det som en privat sammankomst och då är det max åtta personer som får vistas i utrymmet samtidigt. Detsamma gäller för midsommarfirande eller andra festsammanhang.

Resa utomlands

Från 31 maj har Utrikesdepartementet hävt avrådan från icke nödvändiga resor till flertalet länder, exempelvis Frankrike, Cypern, Grekland, Italien, Spanien och Tyskland. EU har också enats om att införa ett så kallat digitalt vaccinpass, där man så småningom med Mobilt BankID kommer kunna uppvisa att man är vaccinerad, har antikroppar eller ett negativt PCR-test.

Det är dock viktigt att läsa på om de specifika restriktionerna för det land man ska åka till, då vissa länder exempelvis har krav på ett uppvisat negativt covid-19-test för att få resa in i landet.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar i övrigt att man efter sin resa tar ett covid-test vid inresa, sen igen efter fem dagar. Helst ska du stanna hemma i minst sju dagar efter hemkomst för att begränsa smittspridning.

Annons

Resa inom Sverige

Det går bra att resa inom Sverige om det kan ske på ett smittsäkert sätt. Det gäller att undvika trängsel och att träffa nya människor än dem man umgås med normalt. Helst ska man åka i egen bil eller åka kollektivtrafik där man kan förboka sittplats.

Besöka en nöjespark eller djurpark

I sommar kommer man kunna gå landets nöjesparker igen, dock med restriktion för ett begränsat antal besökare och andra åtgärder.

Då öppnar nöjesparkerna

 • Gröna lund: 2 juni
 • Liseberg: 3 juni
 • Kolmården: delvis öppnat, tivoliområdet öppnar 1 juni
 • Skara sommarland: 5 juni
 • Furuvik: redan öppet
 • High Chaparral: 22 maj
 • Astrid Lindgrens värld: 28 maj
 • Skansen: redan öppet
 • Ölands djur- och nöjespark: djurparken redan öppen, nöjesparken 6 juni
 • Kneippbyn: 18 juni

Åka på cup, läger eller kollo

Läger- och kolloverksamhet för barn tillåts i begränsad omfattning men det kan skilja lokalt. Unga och barn kommer i viss mån kunna utföra tävlingar, cuper och lopp inom olika idrotter. För vuxna får idrottsutövande evenemang som sker utomhus involvera max 150 personer.

Gå ut på restaurang, krog eller nattklubb

Restauranger och serveringsställen har öppet till 22:30, med ett maxsällskap på totalt fyra personer per bord. Alkohol får serveras till 22:00.

Gå på match eller konsert

Publikläktare fotboll där folk håller avstånd
Sport- och musikevenemang tillåts, om alla kan hålla avstånd, ta in mellan 100 och 500 deltagare, beroende på om det finns anvisade sittplatser eller inte. Foto: TT.

Kommer vara möjligt att gå på, men med restriktioner för antalet personer som släpps in. Från 1 juni gäller följande publiktak:

 • Inomhusarrangemang utan anvisade sittplatser ska deltagartaket som huvudregel fortsatt vara 8 deltagare.
 • Inomhusarrangemang med anvisad sittplats får ha maximalt 50 deltagare
 • Utomhusarrangemang utan anvisad sittplats får ha maximalt 100 deltagare
 • Utomhusarrangemang med anvisad sittplats, till exempel på utomhusarenor, kan upp till 500 deltagare tillåtas.

Gå på bio

Från och med den 1 juni så öppnar Filmstaden sina biografer igen, och kommer då kunna ta emot som max 50 gäster. Dessa kommer få sitta med avstånd från varandra, och andra säkerhetsåtgärder kommer vidtas.

Källa: Folkhälsomyndigheten , Aftonbladet, Motherhood,

Foto: TT

Annons