Börjar corona påverka ditt humör nu? Gör som experterna

lär av experter för att hålla humöret uppe i coronapandemin

Vi reagerar alla olika i krissituationer. Det finns de som håller lugnet och det finns andra som ganska direkt börjar tänka katastrof-tankar och se värsta tänkbara scenarierna framför sig. Också finns det alla sorter däremellan!

Oavsett vilken typ du är så är det inte konstigt om ditt humör börjar påverkas av coronapandemin nu när det har gått ett tag och vi ännu inte ser något slut på den. Allt vi kan göra så länge är att hålla ut – och försöka göra det bästa av situationen. Och kanske passa på att lära oss av några mentalt starka experter?

8 saker mentalt starka personer gör i pandemi-tider

För det finns några saker personer som orkar hålla humöret uppe i en pandemi har gemensamt, enligt en psykolog hos Psychology Today. De här personerna är experter på att inte låta  något påverka deras psyke och de gör saker för att fortsätta hålla sig mentalt starka. Här är några av de sakerna de gör!

1 De fokuserar på att ta hand om sig själva

De här personerna vet vad de har för behov, vad de måste göra för att må bra – och de gör det. Måste de ändra sina rutiner – till exempel träna hemma istället för på gymmet – så gör de det. Behöver de skratta så ser de till att ta sig tid för det, mår de mest när de umgås med familj i någon form så gör de det … Och de ser till att sova gott. Allt för att ge sig själva de bästa förutsättningarna.

2 De tillgodoser introverta eller extroverta behov

De vet om de är introverta eller extroverta. För utifrån det har de olika behov och vet vad de behöver för att känna sig trygga och stöttade. Extroverta bokar upp sig på digitala träffar om det inte är möjligt att träffa personer i verkligheten och ser till att få sitt behov av socialt umgänge mött, även om de inte kan gå ut. Introverta trivs i sitt eget sällskap och laddar energi i ensamhet. Oavsett var de är på introvert–extrovert-skalan så ser de till att möta sina behov.

3 De accepterar sina känslor

Det är inte alls så att de inte påverkas av allt som händer omkring dem, de är bara bra på att lägga fokus på saker de själva kan påverka. Och de är medvetna om att de kommer känna oro, hopplöshet, ilska, sorg, med mera.

4 De sänker kraven på att vara produktiv

De här personerna prioriterar att vara snälla mot sig själv framför att vara produktiva. En fråga att ställa sig själv kan vara ”är det rimligt att jag ska göra så mycket när vi är i kris?”. I sådana här situationer är vi inte lika fokuserade, koncentrerade och kan känna mycket känslor som tar energi. Fokus ligger alltså på att vara snäll mot sig själv – och ta det lugnt och sänka kraven i övrigt.

5 De väljer vilka de ”umgås” med

Personer som tar mer energi än de ger förstår mentalt starka människor att de ska begränsa tiden de tillbringar med. De väljer att umgås med omtänksamma personer, vänner och familj som ger energi. I kristider finns ingen energi över att ge.

6 De fokuserar på fakta

De vet att deras känslor kan vara ur spel i krissituationer och väljer därför att se på fakta. Vi kommer att känna jobbiga känslor, men genom att tänka rationellt kan de sortera sina känslor och lugna sig själva.

7 De väljer noga vilka de lyssnar på

De begränsar hur mycket nyheter de ser och lyssnar på och väljer noga vilka ledare de ska förlita sig på. De väljer att följa ledare som utöver hälsosamt ledarskap. De begränsar också sin tid på sociala medier.

8 De mediterar dagligen

För att komma i kontakt med sina känslor och behov, och för att kunna hålla lugnet.

Foto: TT

LÄS MER:

Glöm inte bort din mentala hälsa i coronakrisen – här är 5 tips

Corona: Därför är narcissister ännu farligare nu

WHO: Begränsa alkoholen under coronakrisen

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Hur ser spridningen av covid-19 ut, varför drabbas fler män, vilka tillhör riskgrupperna? Allt om covid-19 hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

 

Utvald läsning