Christina Applegates sjukdomsbesked: ”Aldrig en bra dag med ms”

Christina Applegate
Se 4 kändisar som öppnat upp sig om sina kroniska sjukdomar
1:17

Efter reklamen: Se 4 kändisar som öppnat upp sig om sina kroniska sjukdomar

(1:17)

Slå på ljud

Det har gått nästan gått två år sedan skådespelaren Christina Applegate, 51, gick ut med att hon drabbats av multipel skleros, ms.

“Hej, kompisar. För några månader sedan blev jag diagnostiserad med MS. Det har varit en märklig resa. Men jag har blivit så stöttad av folk som jag känner och som också har den här sjukdomen. Det har varit en jobbig väg. Men som vi alla vet, vägen fortsätter. Så länge ingen skitstövel står i vägen”, skrev hon på Twitter då.

I en intervju med New York Times berättade skådespelaren, som slog igenom som Kelly Bundy i Våra värsta år, att hon inte längre kan gå utan käpp, och att hon gått upp 18 kilo till följd av diagnosen.

På senare tid har hon arbetat med serien Dead to me på Netflix. Inspelningarna pausades tillfälligt, men Applegate valde att återuppta och fullfölja.

– Jag hade en skyldighet att göra det. Det kändes som att universum försökte säga “vi kan sätta punkt genom att klippa ihop några avsnitt, vi behöver inte avsluta det”. Men jag sade, “nej, det här ska vi ska göra, men på mina villkor”, säger hon i intervjun.

“Aldrig en bra dag med ms”

Nu, cirka två år in med sjukdomen, kommer hon med en uppdatering. Till Vanity fair säger hon att det “aldrig finns en bra dag med ms”.

– Det finns saker som människor tar för givna i sina liv och som jag också tog för givet. Som att gå ner för trappan, bära saker – det kan jag inte göra längre. Det suger, säger hon till magasinet.

I fjol fick Christina Applegate en stjärna på Hollywood walk of fame. Dotter Sadie Grace LeNoble, maken Martyn LeNoble och vännen Nancy Priddy var med under högtidsstunden.

TT

Applegate om framtiden: “Kan inte föreställa mig”

Och skådespelarkarriären verkar hänga löst.

– Jag kan inte ens föreställa mig att vara på en inspelning just nu. Det här är en progressiv sjukdom, jag vet inte om jag kommer att bli sämre, säger Applegate, och tillägger att hon kan jobba som röstskådespelare istället för att försörja familjen.

Därför använder Doktor Mikael Sandström inte solskydd

Och den senaste säsongen av Dead to me, som alltså kan vara det sista hon gör som skådespelare, har hon inte orkat se än.

– Det är verkligen svårt för mig, för mycket i mitt liv har handlat om utseende och så ser jag den personen och känner: “Vem är det där med tjugo hakor?”. Om jag ska vara brutalt ärligt är det lite därför som jag har så svårt att se den, medger hon.

Foto: TT

Utvald läsning