Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Catharina Nyqvist Ehrnrooth om sorgen 4 år efter maken Michaels död

20 nov, 2021 
Catharina Nyqvist Ehrnrooth och michael nyqvist
tt
För fyra år sedan gick skådespelaren Michael Nyqvist bort i lungcancer. Efter sig lämnade han hustrun Catharina som nu berättar om hur sorgen har förändrats med åren.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: 5 snackisar från veckan som har gåttBrand logo
TV: 5 snackisar från veckan som har gått

Michael Nyqvist dog 56 år gammal i sviterna av lungcancer. Han var en älskad skådespelare med roller i filmer som Män som hatar kvinnor-trilogin (2009) och Så som i himmelen (2004). Vid Michels död 2017 var hustrun Catharina Nyqvist Ehrnrooth, 52, närmast sörjande tillsammans med deras gemensamma son född 1996, och Michaels dotter från ett tidigare äktenskap, född 1990.

familjen nyqvist
Familjen Nyqvist på filmpremiär 2007. Michael Nyqvist med frun Catharina Nyqvist Ehrnrooth och barnen Arthur och Ellen.

I en krönika på Cancerfondens hemsida beskriver Catharina nu hur hennes sorg såg ut den första tiden – och hur den har förändrats med åren.

Annons

Catharina Nyqvist Ehrnrooth första år som änkan var ovant

”Det första året är även speciellt för att man är så synligt skör, allting är ovant och nytt”, skriver Catharina.

Hon beskriver hur hon tidigt insåg att hon behövde bryta med familjens gamla traditioner och istället hitta på nya sätt att fira högtider på med vänner.

”Helger och högtider är vidriga för att de är så sammanbundna med gemenskapen vi delat. Jag såg till att ha våra vänner och barnen runt mig, närheten till andra som delade saknaden gav tröst”, fortsätter hon.

”Men det är inte julafton som är svårast, snarare juldagsmorgonen. Stunderna efter, småpratet, analyserna, skratten”, skriver Catharina och förklarar att första åren efter makens bortgång ville hon se till att vara omgiven av människor. Hon undvek på så vis tunga situationer och ensamhet.

Nu när fyra år har gått är det inte lika viktigt, förklarar Catharina.

Rädslan för att glömma Michael Nykvist har förbytts

Sommaren 2021 fann Catharina sig sitta ensam på landstället, någonting hon hade längtat efter. Men istället för att känna lugn och ro drabbades hon av en djup sorg och saknad. Catharina beskriver hur allt det materiella som hon och Michael skaffade och skapade tillsammans, så som landstället, finns kvar, men gemenskapen är borta.

Annons

”Nu när åren går blir det ibland en motsatt känsla, jag som var rädd att glömma. Ibland önskar jag att jag få kunde få den frånvarande att bli mindre närvarande”, skriver hon.

Ellen Nyqvist och änkan Catharina Nyqvist Ehrnrooth
År 2018 delades Michael Nyqvist Foundation ut på Ulriksdals slott. På plats fanns Michael Nyqvists dotter Ellen Nyqvist och änkan Catharina Nyqvist Ehrnrooth.

Catharina ger även ett exempel på vad hon ännu inte velat släppa taget om från tiden då Michael var i liv.

Har behållit makes telefonabonnemang

”Jag har fortfarande inte sagt upp Mickes telefonabonnemang, kan helt enkelt inte förmå mig. Anledningen är att hans röst finns kvar på svararen. Det är helt irrationellt men känns så fruktansvärt att avsluta. Inte för att jag ringer dit – men jag vet att rösten finns där, som ett fruset ögonblick. Det har gått fyra år, det kanske börjar bli dags”, skriver Catharina i sin krönika.

Läs hela Catharina Nyqvist Ehrnrooths krönika på Cancerfondens hemsida.

Annons