Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Carina Bergfeldt om att skriva roman med Sofie Sarenbrandt: "En trevlig form av psykos"

01 aug, 2022 
Carina Bergfeldt och Sofie Sarenbrandt
Inte alla går drömmar går i uppfyllelse, men när Carina Bergfeldt hade drömt om en boksuccé tillsammans med väninnan och författaren Sofie Sarenbrandt, var hon bara tvungen att göra verklighet av drömmen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 snabba med Carina BergfeldtBrand logo
5 snabba med Carina Bergfeldt

Det var bara några månader tidigare. Den prisbelönta journalisten Carina Bergfeldt hade en dröm. Hon och väninnan författaren Sofie Sarenbrandt var på Mallorca och satt på ett kafé. Tillsammans skrev de på en bok med en oslagbar story. De gav varandra en high five och visste att de skrivit en kommande succé. Sedan vaknade Carina. Tyvärr mindes hon inte handlingen i boken men hon ringde genast upp och berättade om drömmen för Sofie. Det tog inte mer än en vecka innan de båda väninnorna kom fram till att det kanske var meningen. Tillsammans skulle de författa en bok.

— Så vi bokade en resa och åkte iväg en vecka ihop. Det blev Rhodos, inte Mallorca. Sen satt vi där i en vecka och bara skrev och skrev och kom in i en väldigt trevlig form av psykos, berättar Carina Bergfeldt i Nyhetsmorgon.

Annons

Det första utkastet är klart, efter bara två månader, och boken planeras att ges ut under början av nästa år.

Vännerna sedan tio år har inte upplevt några problem med samarbetet. Tvärtom har det varit en stor avlastning att dela processen med någon, menar Sofie Sarenbrandt, som skrivit och gett ut över tjugo böcker som sålts i miljoner exemplar världen över.

— Ofta är man väldigt ensam i sitt skrivande, men nu delar vi ju det här, säger hon i inslaget.

"Folk tycker vi riskerade vänskapen"

Sommaren kanske inte blev den semester som de båda väninnorna (och deras familjer) hade planerat. Regniga dagar, tidiga morgnar och sena kvällar vigdes åt bokprojektet. Väninnornas respektive har varit suportrar ända sedan idéstadiet, däremot ställde sig andra i omgivningen frågande om detta verkligen var bra för vänskapen.

— Alla väntar på att vi ska bli osams, skrattar Sofie.

Carina fortsätter:

— Den enda gången det blev kris var när Sofie sa att "Någon i boken måste dö". Men trots att vi skriver om hemska saker är det en feel good resa vi gör tillsammans.

Boken är baserad på en historia ur verkligheten. Den tar sin början i ett födelsedagsfirande. En familj öppnar dörren till sin sons rum med födelsedagsbrickan och "ja må han leva", men möts av en tom säng.

Både läsarna och bokförlaget står redo. Och väninnorna själva har redan börjat skissa på nästa bok.

Källa: Nyhetsmorgon/TV4

Foto: TT, Thron Ullberg

Annons