Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

7 tecken på att det är dags att byta jobb

25 feb, 2021 
dags att byta jobb, kvinna lämnar sitt arbete
Trivs du på jobbet, eller är det något som gnager? Kanske stressar du för mycket eller känner att du inte utvecklas? Här är sju tecken på att det är dags att byta jobb nu.
Annons
Så fixar du jobbintervjun i 8 enkla stegBrand logo
Så fixar du jobbintervjun i 8 enkla steg

1 Din arbetsplats uppmuntrar stressbeteenden

Utmattning är otroligt vanligt idag och man kan tycka att det borde ligga i alla företags intresse att motverka att anställda hamnar där på alla sätt de kan.

Men så är det tyvärr inte överallt. Det behöver förstås absolut inte vara så att man medvetet uppmuntrar till stress men på många arbetsplatser uppmuntrar man till att jobba mycket och vara tillgänglig större delen av dygnet.

Om du märker att du har hamnat på en sådan plats så lämna i tid. Ju mer utarbetad du blir desto svårare blir det att ta tag i att söka sig vidare.

2 Du får för dåligt betalt

Ett av de absolut vanligaste skälen till att man byter jobb är att man vill tjäna mer pengar. Framför allt handlar det om att man vill känna att man får den uppskattning man förtjänar.

Att stanna på en plats där man inte känner sig uppskattad och inte tror att situationen kommer att förbättras inom en rimlig tid kan påverka dig negativt på flera sätt.

Annons

Du kan till exempel börja undervärdera dig själv eller börja känna dig bitter, och bitterhet kan ät upp en om det går för långt.

3 Du kan inte vara dig själv på jobbet

Om du känner att du måste göra dig till på jobbet, och inte kan vara dig själv, är risken stor att du tröttar ut dig själv så småningom. Du får heller aldrig blomma ut på jobbet.

Om du ofta hör dag själv säga något i stil med ”jag brukade vara så glad, lugn, omtänksam …” eller andra egenskaper du kanske uppskattar hos dig själv men fått tona ner på din arbetsplats, då kan du ha hamnat fel.

kvinna trött på jobbet, dags att byta jobb

4 Du börjar stänga av på fritiden

Om du har slutat bry dig om annat än ditt jobb kan du vara på väg mot utmattning. Likaså om du försöker hitta hjälpmedel för att stänga av verkligheten och komma ner i varv. Som alkohol till exempel. Det kan också handla om andra osunda vanor, som att stress-/tröstäta eller spela.

Annons

5 Du vill inte gå till jobbet

Får du ont i magen av tanken på att du ska gå till jobbet, eller om du helst vill gråta eller får ångestkänslor, då bör du påbörja jakten på ett nytt jobb. Tänk på att du ska arbeta en väldigt stor del av ditt liv, och då vill du vara på en plats där du trivs.

6 Du är uttråkad

Att utvecklas och lära oss nya saker är något som ofta håller oss motiverade. Om du står och stampar och gör samma sak hela tiden, och börjar känna dig rastlös, så behöver du förmodligen nya utmaningar.

kvinna uttråkad på jobbet, dags att byta jobb

7 Du har tydliga stress-symtom

Dålig sömn, muskelvärk, ont i magen, ont i huvudet eller andra fysiska stress-symtom kan vara ett tecken på att din arbetsplats inte är bra för dig. Fundera över vad symtomen beror på och om det är från jobb och du inte ser en lösning – försök komma vidare.

Källa: Huffpost Foto: TT

Annons