Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Bötessumma klar vid brott mot pandemilagen: Här är allt vi vet

18 jan, 2021 
kammaråklagare Isabelle Bjursten
Nu kan polisen få rätt att bötfälla den som bryter mot pandemilagen. Riksåklagaren har slagit fast en summa men först måste regeringen ta fram föreskrifter för när och var boten delas ut. Här är allt vi vet.
Annons
7 frågor och svar om coronavaccinetBrand logo
7 frågor och svar om coronavaccinet

För en vecka sedan trädde den nya tillfälliga pandemilagen i kraft. Den syftar till att ge regeringen större befogenheter i bekämpningen av covid-19.

På måndagen stod det klart att Riksåklagaren beslutat om ett bötesbelopp om 2 000 kronor till den som bryter mot pandemilagen. Det nya bötesbeloppet träder i kraft den 27 januari, men exakt vilka brott som ska ge bot är ännu oklart.

2 000 kronor i böter

SVT Nyheter har talat med kammaråklagare Isabelle Bjursten som förklarar:

– Från Riksåklagarens sida är det här en förberedelse för vad som kan komma att hända när och om regeringen utfärdar de föreskrifter som nämns i nya pandemilagen. Beloppet är satt, men hur föreskrifterna kan komma att se ut vet vi inte än. Vi får avvakta tills vi vet hur regeringen gör.

Eftersom även ungdomar i åldrarna 15-18 kan straffas så han man satt ett belopp därefter, förklarar Bjursten.

– Man måste försöka hitta en balans. Där har vi landat i att 2 000 kronor är en lämplig summa.

Annons

Först behövs föreskrifter

Den tillfälliga pandemilagen är en så kallad ramlag där regeringen har befogenhet att i förordning besluta om bindande smittskyddsåtgärder. Konkret kan det handla om att begränsa antalet tillåtna besökare på allmänna platser, reglering av öppettider på gym, butiker och frisörsalonger, eller krav på munskydd i kollektivtrafiken.

Kammaråklagare Isabelle Bjursten poängterar för SVT Nyheter att det fastslagna beloppet inte innebär att personer kan bötfällas från och med nu då det är upp till regeringen att meddela vid vilka överträdelser som böter ska delas ut.

Den tillfälliga pandemilagen gäller fram till och med sista september 2021.

Källa: SVT Nyheter, Regeringen.se

Foto: TT

LÄS MER:

Så kommer du att kallas till vaccination – det här gäller i din region

Antalet döda i covid-19 kan vara missvisande – ny statisk väcker frågor

Forskare varnar: Vaccinen riskerar att ÖKA smittspridningen

Annons