Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Nu debuterar 104-åriga Dagny som författare!

16 feb, 2017 
AvHelena Sjögren
Bloggaren Dagny Carlsson har alltid drömt om att skriva böcker. I Nyhetsmorgon i TV4 berättar hon om att debutera som författare – vid 104 års ålder.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När Dagny Carlsson var 99 år gammal anmälde hon sig till en datakurs. Hennes tysta ensamma pensionärstillvaro byttes plötsligt mot något annat.

Som hundraåring började hon blogga och blev snabbt ett självklart språkrör för Sveriges äldre. I dag har bloggen haft nästan två miljoner besökare.

I slutet av 2016 kom också hennes debutbok: ”Livet enligt Dagny : i huvudet på en 104-åring” som hon skrivit tillsammans med journalisten Helen Bjurberg. I boken delar hon med sig av hemligheten till att må oförskämt bra men också hur hon blivit kaxigare på äldre dar.

Stora författardrömmar

Under onsdagsmorgonen gästade Dagny Carlsson Nyhetsmorgon i TV4 för att berätta om boken. Hon säger bland annat att det alltid funnits en författardröm hos henne, men att det var först på ålderns höst som hon vågade förverkliga den.

– Jag har alltid haft ett stort ordförråd. Jag ville bli författare när jag var ung, men då kände jag att allt redan varit skrivet och andra gjorde det bättre. Nu känner jag att det kvittar. Det är ändå ingen som bryr sig om vad en gammal stolla gör, säger hon i TV4.

Annons

Hon skojar också om att hon ”är sen i utvecklingen”.

Dagny, som fyller 105 år i år, säger att hon ofta får frågan om hur hon burit sig åt för att bli så gammal.

– Jag har ingen recept. Men jag tror att man inte ska gnälla. Sedan ska man inte låta sig slås ner av motgångar utan ta nya friska tag, säger hon i Nyhetsmorgon.

Den stora kärleken Harry

I programmet säger hon att hennes liv egentligen bara blivit bättre och bättre. När hon föddes i början av 1900-talet var Sverige i det närmaste ett u-land. Samtidigt tycker hon att människor borde visa större förståelse för varandra och vara mer generösa och erbjuda sin hjälp till andra.

Dagny Carlsson berättar också att en av de stora höjdpunkterna i livet var när hon mötte sin andra man och den stora kärleken Harry . De två träffade vid dansbanan på Gröna Lund i början på 1950-talet.

De fick 43 år ihop innan Harry gick bort i cancer. För Expressen berättade den rikskända bloggaren nyligen att hon efter dödsfallet blev deprimerad. Hon säger själv att hon inte trodde att hon kunna leva vidare, men det gick över.

Annons

– Någon ersättare har jag aldrig kunnat tänka mig, säger hon till tidningen.

I TV4-programmet får hon också frågan om barn.

– Med min första man var det ett medvetet val att inte skaffa barn. Jag tyckte inte han var värd att bli pappa, sedan blev det inget, säger Dagny Carlsson.

I morgonprogrammet pratar hon också om kändisskapet som hennes blogg gett henne.

– Jag får brev, jag får telefonsamtal från folk och kort. Folk kommer fram och vill ta selfies. Det är bara roligt och rätt trevligt, säger Dagny Carlsson i TV4.

Annons