Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

"Biggest Loser"-premiären: Taina gick upp 60 kilo efter våldtäkten

08 apr, 2019 
AvErika Garmelius
Taina gick upp 60 kilo efter våldtäkten.
Äntligen! Nu är det dags igen för en ny säsong av "Biggest Loser". Det är 14 förväntansfulla deltagare som kliver in på slottet, redo att förändra sina liv. Detta händer i kvällens avsnitt.
Annons

Idag drar en ny säsong av ”Biggest Loser” igång! I år är det totalt 14 deltagare som kommer att flytta in till slottet, alla med samma mål – att börja leva mer hälsosamt. MåBra har tidigare presenterat deltagarna som du kan läsa mer om här.

Invägningen i ”Biggest Loser”

Bland det första som sker i säsongspremiären är att deltagarna får ställa sig på vågen för att ta reda på sin startvikt, samt att doktor Mikael berättar resultatet av deltagarnas hälsokontroller. De flesta ligger i riskzonen för att drabbas av problem som diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar. Flera har redan högt blodtryck, hög puls och diabetes, och många berättar att de är arga på sig själva för att de har misshandlat sina egna kroppar.

Deltagarna berättar om orsakerna till vad som har lett till övervikten. Många har mått psykiskt dåligt och maten har blivit en tröst.

För 12 år sedan blev Taina våldtagen, men hon bearbetade inte händelsen utan åt istället för att prata om sina känslor. Innan älskade hon att träna och spelade bland annat mycket innebandy. Efter våldtäkten har hon gått upp 60 kilo på bara några år. Till slut kände hon en trygghet i att vara överviktig, då hon fick mindre uppmärksamhet av män och kände att hon såg starkare ut. Idag ångrar hon övervikten men har fått tillbaka livslusten och vill gå ner i vikt.

Annons

– Ätandet har blivit en vän på kvällarna, säger hon i programmet.

Lillian fick för 19 år sedan fel på ämnesomsättningen vilket gjorde att hon gick upp. Efter tidigare utredningar har man kommit fram till att hon har hjärtflimmer och haft tia-attacker. Dessa attacker leder till syrebrist i hjärnan. Därav kommer Lillian inte kunna delta på alla träningspass och de måste ha koll på hennes puls för att inte riskera att något negativt påverkar hennes allmäntillstånd.

Flera av deltagarna, bland annat Markus, berättar om rädslan av att dö i förtid på grund av övervikten, och då lämna sina barn utan en förälder.

Nya insikter kring kosten

Kostrådgivaren Kristina Andersson ger tips på hur deltagarna kan tänka kring maten. Hon visar konkret hur mycket näringsrik mat som går att äta för 2000 kalorier jämfört med endast en pizza eller hamburgare som innehåller lika många kalorier. Hon belyser även vikten av att få i sig näring från hälsosam mat och att bristen av detta påverkar både den fysiska och psykiska hälsan.

Annons

Med detta sagt betyder det dock inte att vi människor aldrig får äta exempelvis chips igen. Det kan vi göra men det är väldigt viktigt med en balans i kosten och att vi inte äter mer energi än vad vi gör oss av med, berättar hon.

Nu är det dags för Biggest Loser säsong 9.

Lektionen med Kristina gav deltagarna nya insikter och kunskaper om kosten. Många fick en positiv inställning till den hälsosamma maten.

Första träningspasset

I detta avsnitt förberedde tränarna Pischa Strindstedt och Mikael Hollsten ett fystest i form av en hinderbana. Detta för att fastställa hur deltagarnas kondition och fysik ser ut. Alla visade kämparglöd men flera av deltagarna berättar att det var utmanade och flera hade svårt med andningen

Nästa vecka får vi se säsongens första tävling och en av deltagarna kommer att behöva lämna programmet.

Den 8 april sänds det första avsnittet av säsong 9 av Biggest Loser på TV4 play och 7:an.

Foto: TV4

Läs mer:

”Biggest Loser” 2018: Så gick det sen för deltagarna 

Så hårt måste ”Biggest Loser”-deltagarna träna för att hålla vikten 

Biggest Loser: Därför går deltagarna upp i vikt igen 

Annons