Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Besöksförbudet på äldreboenden hävs

15 sep, 2020 
Lena Hallengren
Nu kommer anhöriga få besöka äldreboenden igen, meddelade socialministern på en presskonferens.
Annons

Sveriges äldreboenden har varit hårt drabbade av coronaviruset – och Anders Tegnell uttryckte tidigt sin sorg över att smittan tagit sig in där. Den 13 mars gav socialminister Lena Hallengren rådet till anhöriga att inte besöka äldreboenden – och den 1 april infördes ett nationellt förbud.

Nationella besöksförbudet hävs

Men i dag (15 september) kom så ett – för många – efterlängtat besked. Besöksförbudet hävs från och med den 1 oktober.

– Det nationella besöksförbudet har för många äldre och deras anhöriga varit en av de svåraste begränsningarna under pandemin. Därför var det ett tufft beslut att fatta, säger Lena Hallengren och fortsätter:

– Därför är jag är innerligt glad att besöksförbudet från och med 1 oktober kommer att upphöra.

Hon vill dock betona att pandemin fortfarande inte är över och uppmanar därför alla att ta sitt yttersta ansvar vid ett eventuellt besök.

– Vi befinner oss fortfarande i en pågående pandemi. Det är en risk när vi lyfter förbudet. Jag vill att alla nu tar ansvar, säger hon.

Annons

”Liten smittspridning just nu”

Så här säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson:

– Smittspridning idag är mycket liten inom boenden och relativ liten i samhället. Vi vet att besöksförbudet haft en rad negativa konsekvenser för äldre och äldres anhöriga.

– Slutsatsen är att behovet av ett besöksförbud minskat avsevärt, så även den akuta belastningen på sjukvården. Vi vet mer om hur sjukdomen och testkapaciteten ökat. Därför är den samlade bedömningen att besöksförbudet kan upphävas den 30 september.

Foto: TT

LÄS MER:

Här är ordningen som corona-symtomen oftast kommer i

Studie: Så länge har vi antikroppar mot coronaviruset

Forskning: Så påverkar brist på D-vitamin corona

Annons