Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Babben Larsson om sockerberoendet: “Min hjärna blev kidnappad”

13 okt, 2022 
Linda Strömbäck
Babben Larsson

I en ny intervju med Nyhetsmorgon berättar Babben Larsson om sockerberoendet som påverkade hennes liv under en lång period – och vad som blev den största skillnaden när hon blev sockerfri.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Se 3 snabba frågor med Babben LarssonBrand logo
Se 3 snabba frågor med Babben Larsson

Komikern och programledaren Babben Larsson har tidigare berättat att hon sedan ung ålder haft en komplicerad relation till socker. Nu berättar hon om vad som varit en inkörsport till sockersuget, hur beroendet såg ut när det var som värst, och hur hon till slut blev sockerfri.

Babben om sockerberoendet

I en ny intervjun med Nyhetsmorgon berättar Babben om sitt sockerberoende som än idag ger effekt i hennes vardag.

– Jag har ett beroendeliknande mönster kring socker. Hade exempelvis en skål med kakor stått framför mig nu hade jag haft svårt att koncentrera mig på vad vi pratar om. Framförallt innan jag blev sockerfri så kunde jag inte fokusera om socker stod framför mig. Det är som att hjärnan blir kidnappad, berättar Babben och jämför även sitt beteende när sockerberoendet var som värst, med en alkoholist beteende kring alkohol.

Annons

– Det var som är som ett alkoholistliknande mönster hur jag bar mig åt, hur jag gömde, smugglade och åt i smyg. Jag överkonsumerade och försökte dölja spåren efter mig och slängde godispapper på ställen där ingen skulle hitta det.

Babben berättar också att när hon så småningom fick mer kunskap kring ämnet sockerberoende, insåg att vetemjöl och gluten varit en stor inkörsport till sockersuget – som hon idag uteslutit ur sin kost.

– Framförallt fett och mjöl i kombination är inte bra, säger Babben.

Babben Larsson
Babben Larsson

Babbens relation till socker idag

Idag betraktar Babben Larsson sig som sockerfri och är även en av initiativtagarna till den sockerfria dagen som inträffar den 12 oktober varje år.

– På nått vis har jag läkt beroendet. Går jag in i en kiosk idag så letar jag efter nötter istället för godis och är jag målstyrd när jag går förbi just dem här gamla droghyllorna eller vad jag ska kalla det, berättar Babben.

Annons

Hon berättar även om de positiva förändringarna hon upptäckt sedan hon slutade med socker för ett par år sedan.

– Den stora vinsten för mig med att sluta äta socker, är att hjärnan klarnade upp. Jag har mer tålamod, jag har impulskontroll på ett annat sätt och jag orkar jobba och koncentrera mig längre. Det är något jag hoppas kommer mer forskning på för jag tror att mycket av dem koncentrationsproblemen och impulskontrolls-problemen man ser hos barn idag är pågrund av att dem överkonsumerar socker. Det är ett ständigt matande och belönande med socker idag, säger Babben Larsson.

Så blir du sockerfri på 7 dagarBrand logo
Så blir du sockerfri på 7 dagar

Foto: TT

Annons