Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Äntligen! Nu får friskvårdsbidraget gå till ridning

15 jan, 2018 
AvSanna Hallert
Nu kan du använda friskvårdsbidraget till ridlektionerna eller golfen!
Många arbetstagare har friskvårdsbidrag som förmån – men hittills har det bara gått att använda för enklare motionsformer. Men nu har en ny dom i förvaltningsdomstolen slagit fast att bidraget även ska kunna användas till sporter som ridning, golf och utförsåkning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är många som säkert drömt om att få chansen att hoppa upp på hästryggen igen – och nu kan du använda friskvårdsbidraget till just det! En ny dom i Högsta förvaltningsdomstolen fastställer att sporter som tidigare inte ansetts tillräckligt ”folkliga” nu innefattas.

– Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5 000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån. Det här innebär till exempel att den som spelar golf eller tar lektioner på ridskola kan använda friskvårdsbidrag till det, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Frågan som drivits i Högsta förvaltningsdomastolen var om friskvårdsbidraget kunde användas till så kallade ”Pay and play”-golfbanor, då dessa är öppna för allmänheten.

Läs också: Hälsofördelar för dig som rider och älskar hästar

– Det innebär en stor förändring. Nu kan man köpa sådan motion som tidigare ansetts kräva för dyr utrustning.

Annons

– Efter domen fick vi en möjlighet att öppna upp i reglerna, arbetsgivaren kan välja vilka aktiviteter som ska vara godkända, men det kan vara liftkort för utförsåkning, pay and play-banor eller dykarkurs.

Några frågetecken återstår. Att ta ridlektioner eller rida via en ridskola är numera godkänt som friskvård, men vad som gäller för de som rider på egen häst är det mindre klart.

– Vi måste analysera domen och se hur långt vi kan sträcka ut skattefriheten. Här är det i nuläget mer tveksamt.

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Annons