Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Anders har levt med obotlig tumör i 11 år: "Läkarna gav mig fyra år att leva"

20 jan, 2021 
AvHanna Carlsson
Anders med döttrarna efter operationen samt närbild på Anders under programmet.
Anders blev 2010 diagnostiserad med obotlig hjärntumör och läkarna uppskattade att han bara hade några få år kvar att leva. Elva år senare lever han och kämpar fortfarande mot tumören.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Videon kunde inte hittas

I den allra första säsongen av Sofias änglar träffade Sofia Wistam och gänget Anders, 38, som nyligen blivit diagnostiserad med en obotlig hjärntumör. Prognosen pekade på att han bara har några år kvar i livet och Anders vill tillbringa så mycket tid han bara kan tillsammans med frun Anna och deras två döttrar. I det första avsnittet av den nya säsongen Sofias änglar – den stora återföreningen besöker TV-teamet familjen igen för att se hur livet ser ut idag – tio år senare.

Trillade ihop på hockeymatchen

19 januari 2010 åker Anders hemifrån för att spela en ishockeymatch. Under matchen får han en tackling mot ryggen och han känner hur känseln i kroppen försvinner och han trillar ihop på isen. Oförstående känner han hur det blir varmt i ena armen och han tror först att pulsådern har gått av.

– Jag trodde jag var på väg att dö. Jag tänkte "Ska jag dö här på planen?", säger Anders i det första programmet.

Annons

Han tuppar av och vaknar nästa dag i en sjukhussäng. På morgonen kommer en läkare med det tragiska beskedet att de hittat en tumör i hans hjärna. Anders genomgår 30 strålbehandlingar i huvudet med ingenting hjälper.

– Man tror att en tumör är cancer och cancer behandlar man med cellgifter och strålbehandling, säger hans fru Anna.

Anders och Anna på sin bröllopsdag, innan beskedet om hjärntumören.
Anders och frun Anna, innan beskedet om hjärntumören.

Får beskedet att hjärntumören är obotlig

Tumören visar sig vara neurologisk och därmed också obotlig. Beskedet till familjen blir att tumören inte går att ta bort utan att Anders istället kommer få leva med tumören tills den tills den tar över.

– Jag kan leva flera år, jag kan leva ett år, jag har ingen aning, säger Anders med tårar i ögonen i programmet.

Medellängden på tumören är mellan fyra till sex år men eftersom familjen inte riktigt vet när Anders fick tumören är ovissheten stor över hur långt han har kvar.

– Tiden man har tillsammans och den tiden man lever är så himla värdefull, säger Anders.

Sofias änglar - Anders och Anna berättar om livet med obotlig hjärntumör.
Det är svårt för paret att hålla tillbaka tårarna när Anders pratar om hur han kommer missa stora delar av barnens liv.

Slog alla odds – lever fortfarande med en obotlig tumör

Tio år senare är Sofia Wistam och tv-teamet tillbaka hos familjen. På plats möter hon en livs levande Anders.

Annons

– Livet är en gåva. Jag visste inte själv hur länge det skulle vara, men nu står jag här, säger Anders, omgiven av sin fru Anna och sina två döttrar, som nu hunnit bli 15 och 20 år.

Men livet för familjen har inte varit enkel de senaste åren. I fem år var Anders riktigt sjuk och familjen fruktade hela tiden att det värsta skulle hända.

– Han började få anfall, han blev medvetslös, han fick svårt att använda sina armar och fick äta väldigt mycket mediciner, berättar Anna i programmet.

När Anders mådde som sämst fick familjen reda på att det fanns en chans att operera tumören – om han var villig att bli opererad i vaket tillstånd.

– Jag hade inget annat, det är bara att köra, säger han.

Anders med döttrarna efter operationen.
Anders med döttrarna efter operationen.

Anders operation ansågs riskfylld och familjen fick besked att de inte kunde räkna med att han skulle överleva. I 2,5 timme, en timme längre är beräknat, opererades Anders i vaktet tillstånd.

Annons

Men trots den stora risken gav operationen resultat. Tack vare sin fysiska form kunde Anders klara den långa operationen och läkaren hade dessutom lyckats ta bort ungefär hälften av tumören. Mer än både läkare och familj någonsin vågat hoppas på.

I dag har operationen gett Anders tre år till med ett vanligt liv. Men familjen lever med insikten att det kan komma ett bakslag när som helst. Anders har därför fortsatt träna så mycket han orkar för att eventuellt behöva genomgå ytterligare en operation. Men familjen försöker ändå hålla glädjen uppe och fokusera på all den tid de faktiskt fått tillsammans.

– Vi kan se ett ljus i tunneln, trots att vi lever med min sjukdom. Vi tar vara på varje dag, säger Anders.

Foto: Hämtade ur Sofias änglar som sänds på Discovery+

Annons