Ana Diaz om utmattningen: ”Jag är rädd hela tiden”

Ana Diaz om utmattningsdepressionen i Aldrig mera utbränd
5 tips som kan dämpa din stress
Slå på ljud

Låtskrivaren och artisten Ana Diaz, 43 år, har tidigare berättat om sin utmattningsdepression som första gången drabbade henne 2017. Bland annat pratade hon om det i Så mycket bättre, där hon också bröt ihop under inspelningen en dag – helt enkelt för att det blev för mycket.

Ana Diaz berättar om utmattningen i Aldrig mera utbränd

Nu är hon också med i Svt-dokumentären Aldrig mera utbränd och berättar om sin upplevelse av utmattningen. Hur hon först hamnade där och om bakslagen som har kommit i kampen på väg tillbaka till ett mer vanligt liv igen.

– Om du har ett ljus och så bränner du det från båda ändar och har det tänt hela tiden då kommer inte det ljuset hålla jättelänge. Det är ungefär så, berättar Ana Diaz i programmet som finns på Svt Play.

"Det kommer aldrig att hända mig"

– Jag gick igång på att känna att jag hade någon slags kraft som särskilde mig. Och även när andra människor sa att du får vara försiktig så tänkte jag att det där gäller dig, det gäller inte mig. Det kanske var så för dig men det kommer aldrig hända mig, fortsätter hon.

– Sen gick det som det gick

Ana Diaz beskriver sin arbetssituation då, 2017, när det hände. Hur hon reste mellan olika länder och platser, träffade nya människor så gott som varje dag, hur hon i stort sett bodde i en väska och förväntades vara kreativ sju dagar i veckan.

Hon berättar om sitt amerikanska management som hade väldigt lite förståelse för att någon skulle behöva vila.

Ana Diaz om ständiga stressen: "Pulsen gick aldrig ner"

Och hon berättar om sin puls som aldrig gick ner. Alls. Hur den rusade på som att hon var på helspänn, vad hon än gjorde.

– Jag kunde ligga och vila en timme och det slutade inte, säger hon i programmet.

Hon reagerade inte när hon började tappa hår, märkte inte att det höll på att braka ihop. Men hon började känna sig trängd, jagad och kände att alla ville ha något av henne. Till slut blev det svårt att jobba med musiken.

– Jag hade svårt att sortera ljud, klarade inte av att lyssna på musik, berättar hon.

Ana Diaz om utmattningen i Aldrig mera utbränd

Kämpar för att komma tillbaka efter utmattningen

När hon väl kraschade gjorde hon det rejält. Hon beskriver tiden efteråt som en kamp där enkla saker som att gå till affären eller ta en dusch kändes som väldigt stora projekt. Hur hon trivdes bäst med att se på en åtta timmar lång brasvideo på Youtube.

Ana Diaz kämpar fortfarande för att komma tillbaka till ett mer vanligt liv. Just nu blir det väldigt mycket vila och väldigt lite jobb.

– Jag är rädd hela tiden att jag aldrig ska bli som jag ska, säger hon när hon berättar om hur hon känner idag.

För det har inte varit en rak väg tillbaka. Det har varit bakslag, nya depressioner, och stresssymtom. En lång kamp. Bland annat handlar det om hjärtproblem berättar Ana Diaz.

– Sista vändan blev det så tydligt att det gäller livet. Mitt liv!

Källa: Aldrig mera utbränd Foto: Svt Press

Utvald läsning