Hur blir det med Pride 2021? Allt du vill veta

Babsan i prideparaden/ prideparaden 2018.
2:14

Efter reklamen: MåBra firar pride med Cherry Wilder

(2:14)

Stockholm Pride har funnits i sin nuvarande form sedan 1998. Den 2 till 8 augusti är det dags igen, i år med temat Nyckeln till frihet. Temat är “en påminnelse om vad priderörelsen var från början – en demonstration och manifestation för rättigheter som ger frihet att vara den du är och älska de du vill”.

Förra året anordnades prideveckan, på grund av pandemin, i annorlunda form än tidigare år – nämligen digitalt. Det innebar bland annat att den populära prideparaden, som 2019 hade 50 000 deltagare, ägde rum i form av en digital parad.

Se ocksåBobby Oduncu om att komma ut för de djupt troende föräldrarna.

I år ser pandemiläget bättre ut än förra året, Sverige har börjat trappa ner på sina restriktioner, smittotalet har sjunkit jämfört med den hektiska våren och nästan 6,5 miljoner svenskar har i dagsläget fått sin första vaccindos.

Så hur påverkar det här den årliga och älskade prideveckan? Jo, prideveckan kommer att vara mer som vanligt i år men då det fortfarande pågår en pandemi kommer självklart vissa restriktioner att finnas.

Louis, 13, och Percy, 78, om att komma ut som gay – nu och då

Pride Stage

Pride Stage kommer att ta plats på Södra Teatern på Södermalm. Där kommer olika typer av scenprogram att äga rum, bland annat den årliga schlagerkvällen med artister som Tommy Körberg och Dottir. På grund av nuvarande restriktioner tar Pride Stage emot ett begränsat antal personer och man behöver köpa biljetter i förväg för att kunna delta.

Allt scenprogram streamas också digitalt på Stockholm Prides hemsida och i deras sociala kanaler. Scenprogrammet kommer också att streamas på storbildsskärm på Mosebacketerassen på Södra Teatern.

Pride House

Pride House kommer att ta plats på Clarion Stockholm i Skanstull. På Pride House kommer en rad programpunkter att äga rum varje dag. För att delta behöver man köpa biljetter i förväg, det är begränsat antal platser på grund av restriktionerna. Runt omkring hotellet kommer det också under hela veckan vara en pågående "regnbågsmarknad" med utställare av olika slag. Detta koncept är nytt för i år!

Rickard Söderberg

Tenoren Rickard Söderberg leder årets digitala parad. Foto: Karin Törnblom/TT.

Pride Parade

Tyvärr kommer ingen fysisk parad att äga rum i år heller. På lördag eftermiddag sänds istället “en hybrid av en digital manifestation med fokus på det historiska perspektivet av Pride Parade, blandat med livereportage från vårt hbtq-community”. Denna kommer ledas av tenoren Rickard Söderberg och involvera en "opera-sing-a-long".

Läs mer på: Stockholm Pride

Redaktionens tips
Bengt blev Birgitta – vid 83 års ålder: ”Jag ångrar ingenting”
7 kändisar om tillfället när de kom ut som gay