Alexandra Charles fyller 75 år: “Ålder är bara en siffra”

1:16

Efter reklamen: 5 myter om åldrande

(1:16)

Slå på ljud

I slutet på 60-talet öppnade Alexandra Charles upp den första moderna nattklubben tillsammans med sin dåvarande man Noël Charles. Nattklubben Alexandras besöktes av både svenska och internationella kändisar. Björn Borg, prinsessan Stephanie av Monaco och Rod Stewart är några av dem.

Alexandra berättar i en intervju med Aftonbladet om hur vissa av gästerna blev hennes vänner.
– Rod Stewart kom ofta till Stockholm. Först för att han var tillsammans med Britt Ekland, sedan fortsatte han att komma till Sverige, inte minst tack vare alla konserter. Innan det ville han alltid spela fotboll så det fixade vi. Efteråt ville han ha trevligt så då kunde han käka pytt i panna och ta en öl. Efter andra och tredje gången så blev vi kompisar, säger hon.

Rod Stewart och Alexandra Charles i sin ungdom.

Rod Stewart och Alexandra Charles år 1983.

Roger Turesson

Värnar om kvinnors hälsa

1988 hoppade Alexandra av Alexandras och startade en tid senare upp 1,6 miljonerklubben, en klubb som prioriterar och värnar om kvinnors hälsa. Intresset för klubben startade på grund av hennes mamma.
– Jag tyckte att det bemötande och brist på intresse man visade min mamma när hon sökte vård var helt fel. Jag tänkte att så där vill inte jag ha det när jag blir gammal. Jag kände att det var något som behövde ändras på. Det var genusperspektivet som saknades, män och kvinnor är olika. Vi har olika uppsättningar av hormoner och man måste ta hänsyn till det. Då får man utforska olikheterna för att få rätt diagnos och behandling. Jag har alltid känt att rättvisa är viktigt, det ska vara en jämlik vård, säger Alexandra.

MåBra hyllar: 31 kvinnor som fört kampen för vår hälsa

Alexandras inställning till åldrandet

Alexandra Charles har minst sagt hunnit med mycket och den 12 november fyllde hon alltså 75 år. Hon firade sin födelsedag i vännen Carl-Jan Granqvists vinkällare Grappe. Åldern 75 år är dock inget hon lägger stor vikt vid.
– Jag säger som många att ålder är bara en siffra. Det viktiga är hur man känner sig. Framförallt har jag lärt mig under mitt långa liv att det är din inställning som är viktig. Förut sa man att det viktiga är inte hur man har det utan hur man tar det. Att tänka positivt är viktigt och att leva i nuet och vara aktiv, säger hon.

Allt i livet har inte varit glamour för Alexandra, hälsan sviktar nämligen. För några år sedan fick hon glaukom. Hon opererades mot åkomman men operationen misslyckades.
– Det kan misslyckas, det är bara synd att just jag skulle råka ut för det, men nu är det så. Nu ser jag bara 14 procent med det ena ögat och det andra ser jag 17 procent så jag ser väldigt dåligt. Det blir inte bättre, men jag tar droppar för att hålla trycket i schack. Jag äter också en hög dos av vitamin B3, forskning som pågår på Sankt Görans ögonsjukhus visar att det kan hjälpa. Men i mitt fall så kan det vara så att mitt glaukom är för långt gången.

Den stora sorgen

Alexandra berättar även om en av livets stora sorger. Hon har tidigare fått två missfall, detta i den före detta relationen med pianisten Tomas Ljungberg.
– Det är givetvis min stora sorg att jag tyvärr inte blev mamma och kunde få barn. När jag ville då ville inte naturen och tvärtom så det blev ingenting och det var väldigt sorgligt. Efter diverse försök så blev det bara missfall så jag gav upp till slut, säger hon.

Alexandra Charles hand i hand med maken Bengt von Hofsten.

Alexandra Charles med sin make Bengt von Hofsten.

Karin Törnblom/TT

Idag är Alexandra gift med Bengt von Hofsten och via honom och exmaken Anders Gustrin som gick bort 2000 har hon trots allt fått barn i sitt liv.
– Jag är bonusfarmor till min exmake Anders dotters två barn då det inte finns någon riktigt farmor. Bengt har också barn och de har barn, så vi har barnbarn i vår familj och det är härligt, säger Alexandra.

Foto: TT