Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

7 tips från Dagny Carlsson som alla borde leva efter

24 mar, 2022 
AvMåBra Redaktionen
Dagny Carlsson
Dagny Carlsson slog igenom på äldre dagar och blev snabbt en folkkär profil. Som bloggare, författare och sommarpratare har hon inspirerat både unga och gamla. Här är några extra minnesvärda tips.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Dagny Carlsson har gått bort – blev 109 årBrand logo
Dagny Carlsson har gått bort – blev 109 år

Två år före första världskrigets utbrott, 1912, föddes Dagny Carlsson (då Eriksson) i skånska Kristianstad. Få hade kunnat tro att hon nästan hundra år senare skulle bli ett rikskänt och älskat fenomen som Sveriges (kanske även världens) äldsta bloggare.

Inspirerad av Carl Bildt började Dagny Carlsson att blogga. "Jag ville inte vara sämre", har hon berättat och hundra år fyllda lärde hon sig hantera dator och internet. Bloggen blev snabbt populär med tusentals trogna följare i alla åldrar.

Dagny hyllades för sin uppriktighet och sina raka och enkla livsråd, som hon delade med sig av både i bloggen, som sommarpratare och som författare till boken ”Livet enligt Dagny: i huvudet på en 104-åring” som hon skrev. tillsammans med journalisten Helen Bjurberg.

I år skulle Dagny Carlsson firat sin 110-årsdag, vilket hon också hann göra i förskott. Den riktiga födelsedagen 8 maj hann inte inträffa – hon gick bort 24 mars 2022 och blev 109 år gammal.

Annons

Här är fem tänkvärda tips vi minns henne extra för:

1. Glöm inte att ha roligt

Dagny Carlsson återkom ofta till sin tid som barn och ung vuxen. Hon berättade bland annat om osunda relationer, fattigdom och ohälsa kopplat till två världskrig. "Man säger att jag har humor och är lite rakt på sak. Humor gör kanske att saker och ting inte behöver tas alltför allvarligt och det kan man ha nytta av ibland när det trasslar till sig.", skrev hon på sin blogg. Dagny blev också särskilt förknippad med det tydliga och starka citatet "Jag tänker ha roligt så länge det varar".

2. Var nästan alltid ärlig

"Jag tycker avgjort att man skall vara sann och ärlig.", skrev Dagny Carlsson på sin blogg. Hennes raka råd gjorde succé på både bloggen och i radio och tv, men samtidigt var hon noga med att "inte trampa någon på tårna". Hennes bästa tips var att använda sig av oskyldiga vita lögner när de fyllde ett gott ändamål. Ett knep som ökade både vardagsfriden och livskvaliteten menade hon.

Annons

3. Var snäll!

"Var snäll mot andra, för då är de snälla tillbaka". Den tydliga devisen var en insikt som Dagny Carlsson gärna återkom till. Hon var också noga med poängtera vi mår bra av att visa andra människor omtanke, så pass att det var en av anledningarna till hennes höga ålder.

4. Var inte rädd för att misslyckas

När Dagny Carlsson såg tillbaka på sitt långa liv fanns det flera saker som inte gått som hon önskat. Men hon var noga med att inte kalla dem misslyckanden. Ett av hennes hälsotips var att inte vara rädd för misslyckanden "Det är bara att ta nya, friska tag", uppmanade hon.

5. Fortsätt vara nyfiken!

Att börja blogga som 100-åring säger ganska mycket om Dagny Carlssons nyfikenhet och vilja att hänga med i tidens tecken och utveckling. Något hon också menade bidrog till livskvaliteten. Att läsa, lära och tänka mycket var ett återkommande tips från henne.

6. Oroa dig inte så mycket

Hon återkom ofta till konsten att vara tacksam för det lilla i livet och få perspektiv. Som att så mycket i samhället hade förändrats till det bättre under hennes livstid. Och att det inte ger så mycket att bekymra sig över saker och ting. "Det är inte lönt. Det är meningslöst att hålla på att oroa sig. Det som sker det sker", svarade Dagny till exempel när en journalist frågade vad hon kände om coronapandemin.

7. Se fram emot att bli gammal!

Dagny Carlsson menade att livet blev bättre ju äldre hon blev. Motgångar blev lärdomar och personliga insikter blev delade erfarenheter. ”De bästa åren i mitt liv det var efter fyllda 99”, sa hon i en intervju och var också tydlig med att åldrande inte är något negativt med sina bevingade ord "man får inte gamla till sig".

Annons