Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

6 stora händelser att ha koll på 2021

08 dec, 2020 
AvMalin Ny
Eurovision och Kamala Harris
2021 närmar sig och det ser ut att bli ett händelserikt och spännande år. Här är händelserna du bör ha koll på!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
10 biosläpp att se fram emot 2021Brand logo
10 biosläpp att se fram emot 2021

2020 blev onekligen inte det år som många hade tänkt sig, och den större delen av året har vi fått leva med tuffa regler och restriktioner på grund av coronapandemin.

De flesta större händelser, som till exempel sommar-OS i Tokyo och fotbolls-EM, ställdes dessutom in och flyttades fram ett år. 2021 ser därför ut att bli ett extra händelserikt år, men med tanke på att vi förmodligen kommer att få leva med coronapandemin även under året som kommer är det fortfarande mycket som är osäkert.

Här är sex stora händelser att ha koll på 2021!

20 JANUARI - KAMALA HARRIS BLIR USAS FÖRSTA KVINNLIGA VICEPRESIDENT

Kamala Harris och Joe Biden

Den 20 januari blir Joe Biden den 47:e presidenten att inta Vita Huset. På installationsdagen klockan 12.00 svärs den nyvalde presidenten in och tillträder arbetet i Vita Huset, och blir samtidigt också USA:s överbefälhavare.

Annons

I samma veva blir även Kamala Harris den första kvinnliga vicepresidenten i USA någonsin.

8 MARS - GEORGE FLOYDS RÄTTEGÅNG STARTAR

Protest för black lives matters

I maj 2020 kämpade den obeväpnade George Floyd för att få luft under ett våldsamt polisingripande i Minneapolis, USA. Han påstods ha försökt betala med falska sedlar i en butik varpå polisen larmades till platsen. Männen handfängslade Floyd och tryckte ned honom mot asfalten intill polisbilen. En 17-åring filmade händelseförloppet där tittaren hör och ser tydligt hur Floyd ber om hjälp, och säger till poliserna att han inte kan andas. Senare samma dag dödförklarades 46-åringen.

Efter Floyds död blev det demonstrationer och upplopp världen över, och den 8 mars kommer rättegången mot de fyra polismännen att starta vilket med all säkerhet kommer att bevakas noggrannt.

18-22 MAJ - EUROVISION SONG CONTEST

Eurovision song contest

I mars i år meddelade European Broadcasting Union (EBU) att de skulle ställa in Eurovision Song Contest 2020 på grund av coronapandemin och istället skjuta fram tävlingen till år 2021.

Annons

Årets upplägg och regler kommer dock att se annorlunda ut, i alla fall själva förberedelserna till tävlingen. EBU har nämligen meddelat att de bidrag som skulle ha representerat de tävlande länderna i 2020 års upplaga av Eurovision Song Contest inte kommer att få tävla år 2021. Varje tävlande lands medlemsorganisationer får istället välja vilka artister som kommer att tävla 2021.

Sverige kommer med andra ord inte att representeras av bidraget Move med The Mamas, som musikgruppen vann med i Melodifestivalen 2020. Istället kommer ett nytt bidrag att utses.

Tävlingen är planerad att hållas i Rotterdam, Nederländerna.

11 JUNI-11 JULI - FOTBOLLS-EM

Svenska landslaget

Sommarens EM-slutspel flyttades fram från 2020 till 2021 på grund av coronapandemin.

Uefa har sedan beslutet fattades bestämt att mästerskapet ska arrangeras enligt ursprungsplanen, det vill säga i tolv länder runtom i Europa. Om det ens går att genomföra återstår att se. Sverige är klart för EM och är lottat i en grupp med Spanien, Polen och ett lag som ska kvala in till mästerskapet via Nations League. Planen var att Sveriges matcher skulle spelas i spanska Bilbao och Dublin på Irland.

23 JULI-8 AUGUSTI - SOMMAR-OS I TOKYO

De olympiska ringarna

Sommar-OS i Tokyo har flyttats från 2020 på grund av coronaviruset, men planerades från början att avgöras senast sommaren 2021. Det är första gången i världshistorien ett sommar-OS har flyttats fram. Olympiska sommarspelen har tidigare ställts in vid tre tidigare tillfällen på grund av världskrig - 1916, 1940 och 1944.

1-12 NOVEMBER - FN:S KLIMATMÖTE HÅLLS

Greta Thunberg

FN:s klimatmöte brukar hållas varje år men i år ställdes det in på grund av coronapandemin. Mötet, som skulle hållas i Glasgow, flyttades istället fram till november 2021 vilket många blev besvikna över. Det var nämligen här som Parisavtalet skulle omvandlas i praktisk handling och som länderna skulle enas om skärpta åtaganden för att minska utsläppen av växthusgaser.

I år kommer mötet att hållas mellan 1 och 12 november, fortfarande i Glasgow som planerat.

Foto: TT

LÄS MER

Årets vintervärdar 2020/2021 – här är hela listan

Så många minuter behöver du röra dig – WHO:s nya rekommendationer

Agnes Wold – om livet före och efter coronaviruset

Annons