Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

5 saker du ska tänka på när du går på kräftskiva i coronatider

11 aug, 2020 
AvMinna Wallén-Widung
Sensommar och dags för den traditionsenliga kräftskivan! Men 2020 är inte ett år som alla andra och coronaviruset har under det senaste halvåret satt stop för en rad festligheter. Trots det går det naturligtvis utmärkt att ordna kräftskivan, så länge man anpassar den till rådande omständigheter. Här är våra bästa tips för en lyckad och coronasäker kräftskiva!
Annons

Videon kunde inte hittas

En kräftskiva med nykokta kräftor, västerbottensostpaj, rostbröd och kanske en snaps hör sensommaren till. Att skråla snapsvisor, suga det salta spadet ur skaldjuren och njuta av goda vänners sällskap är en djupt rotad tradition för många av oss.

Men i år är ingenting som vanligt, och mängder av offentliga och privata evenemang och fester har ställts in på löpande band sedan det stod klart att vi är mitt inne i en världsomspännande pandemi. Studentskivor, bröllop, dop, konserter och idrottsevenemang har snällt fått skjutas på framtiden. Men visst går det att ordna kräftskiva trots det rådande läget – även om det krävs lite anpassning och kreativa lösningar.

Här är fem saker att tänka på för en coronasäker kräftskiva:

1. Bjud bara in de närmaste

Visst är det härligt att bjuda in det stora kompisgänget, hela tjocka släkten eller alla grannar i kvarteret till sommarens sista fest, men i år får vi tänka om. Begränsa antalet deltagare på kräftskivan och bjud bara in dina närmaste. Kanske räcker det i år att bjuda in familjen och de närmaste vännerna som du ändå umgåtts med under våren? Att vara få på kräftskivan har sina fördelar – du hinner prata ordentligt med alla, det blir mindre disk och du kan lägga lite extra tid och omsorg på dukningen.

Annons

Alla som befinner sig i någon av riskgrupperna ska förstås iaktta särskild försiktighet när det gäller fester och folksamlingar. Och precis som vanligt ska alla som känner sig sjuka stanna hemma.

2. Håll avståndet

Även om du bara bjuder in ett fåtal personer till kräftskivan, är det förstås viktigt att ändå följa myndigheternas rekommendationer. Undvik kramar och handslag och placera stolarna så att gästerna sitter med minst en armlängds avstånd ifrån varandra.

Se också till att det inte blir trängsel kring kräftfaten. Om ni exempelvis dukar fram alla godheter i köket istället för på matbordet, kan en i taget gå in där och ta för sig. På så vis undviker ni att alla tar mat samtidigt och säkerställer att alla håller avstånd. Risken att utsättas för så kallad kontaktsmitta via till exempel ytor, redskap eller mat, bedöms enligt Livsmedelsverket vara liten. Det är istället trängsel som utgör den största risken.

Annons

3. Duka upp utomhus

Om det går, duka gärna upp till kräftskiva utomhus. Har du en trädgård eller en större terass är det enklare att hålla avstånd där jämfört med inomhus. Passa på att göra det mysigt genom att hänga upp färgglada lampor i träden och bär ut långbord så att ni får gott om plats även om ni sitter utspritt.

Har du ingen trädgård kanske du kan duka upp till picknick på en stor gräsplätt i en park eller vid stranden? Bred ut filtar att sitta på och ta med några extra att svepa över axlarna framåt kvällen.

4. Tänk på handhygienen

Det kan inte ha undgått någon vid det här laget att god handhygien är a och o för att minska smittspridningen. Folkhälsomyndigheten rekommenderar oss att tvätta händer med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder. Att tvätta händerna innan varje måltid rekommenderas också, så se till att alla gäster tar en tur via kranen innan ni slår er till bords.

Handsprit är också effektivt – varför inte placera en liten flaska handsprit vid varje plats, så får alla ta själva under kvällen? Placera också ut handsprit på andra ställen där gästerna kan tänkas befinna sig under kvällen, som i köket och i badrummet.

Annons

5. Ta det lugnt med alkoholen

Alkohol kan tyckas höra kräftskivan till, men vi vet också att alkohol kan få mindre roliga konsekvenser. Organisationen IQ skriver att studier visar att alkohol försämrar immunförsvaret. Till exempel minskar antalet vita blodkroppar, som är viktiga när kroppen ska bekämpa ett virus, när vi dricker alkohol.

Sedan coronapandemin drog igågn på allvar, har det florerat rykten om att alkohol skulle kunna fungera lite som handsprit och skydda mot covid-19, men det är direkt felaktigt. Tvärtom bidrar alkohol alltså till att immunförsvaret försvagas, och därmed försämras förutsättningarna för kroppen att kunna motverka viruset, enligt IQ.

En annan sak som påverkas av alkohol är vårt omdöme. Redan små mängder alkohol kan få oss att glömma bort att exempelvis hålla avstånd till varandra. Det här har flera länder också tagit fasta på under våren, och i bland annat Oslo förbjöds alkoholservering helt i slutet av mars. Ta det alltså lugnt med alkoholen på årets kräftskiva – för allas säkerhet!

Foto: TT

Läs mer:

Stort test: Bästa och sämsta kräftorna 2020!

4 tips på alkoholfri nubbe till årets kräftskiva!

Kräftskivan kan börja: 10 läckra recept!

Annons