Artikeln innehåller reklamlänkar

17 biografier och memoarer av kvinnliga författare

8 power-kvinnor du inte får missa på Instagram
Slå på ljud

114 personer har mottagit Nobelpriset i litteratur och endast 14 har varit kvinnor. Topplistorna över bästsäljare innehåller ofta fler män än kvinnor. Därför lyfter vi här böcker om och av kvinnor inom kategorin biografier.

Gillar du att läsa om spännande, skräckfyllda eller gripande livsöden? Då kan en biografi eller memoar vara något för dig. Här listar vi 17 olika böcker som alla handlar om kvinnor – och är skrivna av kvinnor.

1. Jag var precis som du

av Negra Efendic

Jag var precis som du av Negra Efendic

Prisbelönte journalisten Negra Efendic skildrar sin uppväxt och flykt från det forna Jugoslavien i självbiografin ”Jag var precis som du”. Hon berättar om hur skolgården täcktes av nationalistiskt klotter när hon var elva år gammal, hur hon snart sattes på en buss för att resa mot ett nytt liv och om flykten till det nya hemlandet i norr. Boken kom ut år 2016 och Negra Efendic belönades med Stora Journalistpriset i kategorin Årets Berättare samma år.

Läs mer och köp här. (länk till butik)

2. Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström

av Fatima Bremmer

Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer

En biografi om den banbrytande journalisten och pionjären Ester Blenda Nordström som wallraffade, levde i Lappland och reste till Amerika och Sibirien – och levde livet på sina egna villkor. Med hjälp av brev och dagböcker porträtterar Fatima Bremmer en minst sagt spektakulär kvinna. Boken kom ut 2017 och prisades med Augustpriset för Årets svenska fackbok.

Läs mer och köp här. (länk till butik)

3. Jag vill ju vara fri

av Annika Persson

Jag vill ju vara fri av Annika Persson

En biografi om Lena Nyman, en av Sveriges största skådespelare genom tiderna, som gick bort år 2011. Med hjälp av brev, dagböcker, bilder och memoarutkast berättar journalisten Annika Persson om Lena Nymans liv och verk – både som människa och som konstnär. Boken kom ut 2013 och är den första biografin om Lena Nyman.

Läs mer och köp här.  (länk till butik)

4. Birgit Nilsson: Från Västra Karup till Metropolitan

av Elisabeth Meyer-Topsøe

Birgit Nilsson: Från Västra Karup till Metropolitan

Operasångerskan Birgit Nilsson föddes i Västra Karup i Skåne, växte upp och blev en världsstjärna. I den första biografin om Birgit Nilsson på svenska skildras hon på ett personligt sätt av vännen, eleven och kollegan Elisabeth Meyer-Topsøe, som även sjöng på begravningen som hölls under stort hemlighetsmakeri. Boken kom ut i maj 2018.

Läs mer och köp här. (länk till butik)

5. Frida Kahlo: En biografi

av Hayden Herrera

Frida Kahlo: En biografi

En biografi om konstnären Frida Kahlo – från hennes barndom i Mexiko och hennes intresse för folklore till hennes kärleksliv, äktenskapet till Diego Rivera samt den olycka som gav henne men för resten av livet. Boken, som kom ut första gången år 1983, är skriven av konstvetaren Hayden Herrera och ett måste för alla som är nyfikna på Frida Kahlo, hennes verk och livsöde.

Läs mer och köp här. (länk till butik)

6. Hennes excellens Agda Rössel: Från banvaktstugan till FN-skrapan

av Elin Jäderström

Hennes excellens Agda Rössel: Från banvaktstugan till FN-skrapan

Agda Rössel var Sveriges och världens första kvinnliga FN-ambassadör som drev viktiga frågor om flyktingmottagande, jämställdhet, avskaffande av dödsstraff och kvinnlig omskärelse. Men hennes utnämning till FN ledde även till upprorsstämning och smutskastning. Journalisten Elin Jäderström är författare av biografin samt släkting till Agda Rössel. Boken kom ut år 2018.

Läs mer och köp här. (länk till butik)

7. För att kunna leva: En nordkoreansk flickas resa till frihet

av Yeonmi Park

För att kunna leva: En nordkoreansk flickas resa till frihet

I ”För att kunna leva” får läsare följa med Yeonmi Parks uppväxt i gränsstaden Hyesan i Nordkora, hennes liv i det slutna landet och flykten därifrån som kantas av faror. Biografin skildrar detaljerat den resa som Yeonmi Park har gjort – från en nordkoreansk flicka på flykt till att bli människorättsaktivist. Boken kom ut 2015.

Läs mer och köp här. (länk till butik)

8. Drottning Elizabeth

av Sarah Bradford

Drottning Elizabeth

27 år gammal blev Elizabeth II drottning av Storbritannien och Nordirland. Än i dag, 92 år gammal, sitter hon på tronen. Hon har upplevt mycket av det senaste seklets historia på nära håll och sett politiker och presidenter komma och gå. Biografin om drottningens liv kom ut i mars i år och är den första biografin om henne på svenska, skriven av historikern Sarah Bradford.

Läs mer och köp här. (länk till butik)

9. Livet

av Åsa Moberg

Livet av Åsa Moberg

Journalisten och författaren Åsa Moberg gjorde sin debut på Aftonbladets kultursida i mars 1968, var en av förgrundsgestalterna i nej-sidans Linje 3 inför folkomröstningen om kärnkraften 1980 och under 80-talet var hon både sex- och samlevnadsrådgivare i Veckorevyn och tv-kritiker för Aftonbladet. Det här är hennes självbiografi om livet och åren på Aftonbladet, som kom ut år 2017.

Läs mer och köp här. (länk till butik)

10. Skärvor av ett liv: Vägen till och från Auschwitz

av Hédi Fried

 Skärvor av ett liv: Vägen till och från Auschwitz

Hédi Fried överlevde två tyska koncentrationsläger under förintelsen som kostade sex miljoner judar livet. I ”Skärvor av ett liv” berättar hon öppenhjärtigt om livet innan, under och efter förintelsen. Biografin kom ut första gången år 1992, men har fortsatt komma ut i nya upplagor om och om igen.

Läs mer och köp här.  (länk till butik)

11. Den sista flickan: Berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten

av Nadia Murad och Jenna Krajeski

Den sista flickan: Berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten

Nadia Murad föddes och växte upp i den lugna byn Kocho i norra Irak, men i augusti 2014 förändras allt. Nadia, som då är 21 år gammal, får se sina sex bröder och sin mamma mördas och blir själv kidnappad och såld som sexslav till Islamiska statens soldater. Efter tre månader i fångenskap lyckas hon fly och i dag är hon goodwill-ambassadör för FN samt bosatt i Tyskland. År 2016 nominerades hon till Nobels fredspris och biografin kom ut år 2017.

Läs mer och köp här. (länk till butik)

12. Blå skymning

av Joan Didion

Blå skymning av Joan Didion

”Blå skymning” är den prisbelönte författaren Joan Didions försök till uppgörelse efter sin dotter Quintana Roo Dunne Michaels död. I sina gripande memoarer delar hon ärligt med sig av tankar om föräldraskap, sjukdom och om att bli gammal. Boken kom ut år 2011.

Läs mer och köp här.  (länk till butik)

13. Se på mig! En biografi över Zarah Leander

av Beata Arnborg

Se på mig! En biografi över Zarah Leander

Zarah Leander föddes som Sara Hedberg i Karlstad och kom att bli Nazitysklands största filmstjärna och en internationellt hyllad sångerska. I biografin skildras hennes tid i Tyskland och hennes livs toppar och dalar. ”Se på mig!” utkom år 2017 och är den första biografin om Zarah Leander på svenska, skriven av den prisbelönte journalisten och författaren Beata Arnborg.

Läs mer och köp här. (länk till butik)

14. Sluta aldrig gå: Från gatan i Sao Paulo till Vindeln i Norrland

av Christina Rickardsson

Sluta aldrig gå: Från gatan i Sao Paulo till Vindeln i Norrland

”Sluta aldrig gå” är en självbiografi av Christina Rickardsson som var åtta år gammal när hon blev adopterad av en familj i Västerbotten. Hon föddes i Brasiliens vildmark, bodde sina första fem år i en grotta och bodde sedan i en av São Paulos kåkstäder innan hon flyttade till Sverige. Självbiografin som skildrar hennes brokiga uppväxt kom ut år 2016.

Läs mer och köp här. (länk till butik)

15. Modet att köra: En saudisk kvinnas protest

av Manal al-Sharif

Modet att köra: En saudisk kvinnas protest

Manal al-Sharif satte sig bakom ratten för att hon ville köra bil. Samtidigt startade en förändring i hennes land. I sin självbiografi skildrar hon sin uppväxt i Mecka, reglerna som begränsar flickors liv och hennes kamp för frihet. I dag är Manal al-Sharif kvinnorättsaktivist och dataingenjör samt bosatt i Australien. Boken kom ut år 2018 på svenska.

Läs mer och köp här. (länk till butik)

16. Å alla kära systrar: Historien om mitt sjuttiotal

av Ebba Witt-Brattström

Å alla kära systrar: Historien om mitt sjuttiotal

En personlig betraktelse av Ebba Witt-Brattström som befann sig i centrum av den unika kvinnorörelsen som tog form under 70-talet. Det var feministiskt aktivism, lobbyverksamhet, Grupp 8 och starten för jämställdhetspolitiken vi tar för given i dag. Biografin om sjuttiotalsfeminismen kom ut år 2010.

Läs mer och köp här. (länk till butik)

17. Livet enligt Dagny: I huvudet på en 104-åring

av Dagny Carlsson och Helen Bjurberg

Livet enligt Dagny: I huvudet på en 104-åring

Dagny Carlsson är med sina 104 år världens äldsta bloggare. När hon för fem år sedan anmälde sig till en datakurs förändrades hennes liv och hon tog samtidigt ett kliv in i rampljuset. I ”Livet enligt Dagny” delar hon generöst med sig av sina tankar och sitt liv. Självbiografin kom ut år 2017.

Läs mer och köp här. (länk till butik)

Artikeln publicerades först på Femina.

Läs också: 

12 böcker att läsa i sommar – här är våra tips

 

Utvald läsning