12 böcker att läsa i sommar – här är våra tips

Ska du ut och resa något i sommar och vill ha tips på böcker att läsa på stranden? Kanske ska du besöka någons landställe och vill ha något att läsa i hängmattan? Eller så kanske du tillbringar semestern på hemmaplan och vill helt enkelt bara ha något att göra. Här är 12 böcker vi läser i sommar.

1. Finna sig, Agnes Lidbeck (Norstedts)

Finna sig är Agnes Lidbecks debutroman och är utkommen 2017. Den har redan hyllats av flera kritiker och Agnes Lidbeck spås bli en stor författare. Så här beskriver förlaget boken: ”Annas självuppfattning förändras dramatiskt när hon blir mamma. Trots konflikterna med maken blir hon kvar med honom, men med tiden söker hon bekräftelse i en relation med en äldre man, Ivan. När han drabbas av en sjukdom faller det på Anna att vårda honom fram till hans död. I alla dessa skeenden är hon klaustrofobiskt låst, styrd av en sträng disciplin, som i stunder ändå känns paradoxalt befriande.”

2. Hjärnstark: hur motion och träning stärker din hjärna, Anders Hansen (Fitnessförlaget)

Behöver du hitta motivation till att komma ut och röra på dig i sommar? Då är det här rätt bok för dig. Så här beskriver förlaget boken: ”Allt du gör, till och med varje tanke du tänker, förändrar din hjärna lite grann. Och det gör i allra högsta grad även motion och träning. När du rör på dig blir du inte bara piggare och mår bättre, det påverkar också koncentrationen, minnet, måendet, sömnen, kreativiteten och stresståligheten – till och med din personlighet och intelligens.”

3. Planera ditt drömbröllop, Johanna Kajson (Lind Co)

Ska du gifta dig om några månader? Nu släpper kändisarnas bröllopskoordinator Johanna Kajson sin debutbok Planera ditt drömbröllop, en guide till hur du lyckas få det drömbröllop du alltid drömt om. Johanna har planerat bland annat Isabella Löwengrips, Hannah Widells och Kenza Zouitens bröllop och vet hur man syr ihop ett intimt bröllop för bara några tusenlappar till ett stort bröllop med en budget på 1,2 miljoner.

4. Öppnas i händelse av min död, Liane Moriarty (Albert Bonniers Förlag)

Den internationella succéromanen är såld i över 2 miljoner exemplar och ett måste för sommarens lässtunder. Så här beskriver förlaget boken: ”Tänk dig att din man hade skrivit ett brev till dig, ett brev som bara får öppnas efter hans död. Föreställ dig också att brevet innehåller hans djupaste, mörkaste hemlighet. En hemlighet som kan förstöra inte bara det liv och den familj ni har byggt tillsammans, utan också andras. Tänk dig att du hittar det här brevet när din man fortfarande lever…”

5. Utan dina andetag, Karin Aspenström (Lind Co)

En roman om tvåsamhet och ensamhet och det svåra i att upptäcka att livet inte blev som man tänkt sig. Så här beskriver förlaget boken: ”När Evelyn tänker på sin och Eriks relation tänker hon på det perfekta paret. Så jämställda. Medvetna. Hon vet att de hör ihop. Har gjort det i tio år. När de gifter sig och skaffar barn tänker Erik ta Evelyns efternamn och halva föräldraledigheten, det är båda överens om. Först ska de bara göra den där långresan de så länge har pratat om […]. Den här resan ska bli en nystart i deras förhållande; Evelyn är övertygad om det.”

6. Adele, Sean Smith (HarperCollins Nordic)

Sean Smith har skrivit böcker om några av världens största kändisar som Kim Kardashian och J.K. Rowling. I boken om Adele har han intervjuat människorna runt superstjärnan som har berättat om hennes barndom och uppväxt, hur hennes album kom till och om det som kunde ha satt stopp för hennes karriär.

7. Århundradets kärlekssaga, Märta Tikkanen & Liv Strömquist (Bokförlaget Forum)

”Jag märker att jag sitter och darrar när jag läser. Måste göra små pauser. Lägga ner och andas. Det är en storslagen text. Den är fenomenal.” Så skriver Liv Strömquist i förordet till nyutgåvan av Märta Tikkanens Århundradets kärlekssaga. Det här är en diktroman som släpptes för första gången 1978 och i Sverige har den sålts i över 140 000 exemplar. Den visas även som teater.

8. Att föda ett barn, Kristina Sandberg (Norstedts)

En historia om hur det var för många kvinnor under 1930-talet och hur mycket av det även är aktuellt idag. Så här beskriver förlaget boken: ”Den där gäddan på den blanka diskbänken. Vad ska Maj göra med den? Det är hennes tjugoförsta födelsedag. Året är 1938 och hon är nygift. Och gravid. Hur hamnade hon i det här? En berättelse om klass, ett sårigt moderskap och alkoholism.”

9. Till min dotter, Malin Wollin (Piratförlaget)

En bok som är lätt att känna igen sig i och som uppmuntrar till många suckar och härliga skratt. Så här beskriver förlaget boken: ”Till min dotter är en berättelse om Stella och hennes väg från flicka till kvinna. Om att formas och att vägra formas. Malin Wollin har skrivit en intelligent berättelse som berör, som får dig att skratta men som ibland också är ett knytnävsslag i magen.”

10. De oroliga, Linn Ullman (Albert Bonniers Förlag)

Det har länge spekulerats i om böckerna av Linn Ullman, dotter till Ingmar Bergman och Liv Ullman, har någon självbiografisk grund. De oroliga är Linn Ullmans bok om just hennes föräldrar, en historia om ett älskat men övergivet barn som inte vill något annat än att växa upp och bli vuxen. Så här beskriver förlaget boken: ”De oroliga är en lekfull, utforskande och genreöverskridande roman om ett barn som inte kan vänta med att växa upp, och föräldrar som skulle föredra att vara barn. Det är en bok om minnen, glömska och de många berättelser som utgör ett liv.”

11. En bön för de stulna, Jennifer Clement (Albert Bonniers Förlag)

Så här beskriver förlaget boken: ”En bön för de stulna är berättelsen om Ladydi Garcia Martínez. Livet är tufft för Ladydi och de andra flickorna i byn. Ständigt får de alla vara på sin vakt, ett grymt hot om kidnappning hänger över dem. Och en dag händer det. En kraftfull bil med knarkkartellens män beordrar den vackraste lilla flickan in i bilen och lämnar byn. En värld där flickor försöker likna pojkar så länge det är möjligt för att inte kidnappas och säljas, och där polisen är lika farliga att kontakta som de kriminella.”

12. Den lilla bokhandeln i Paris, Nina George (Bazar Förlag)

En mysig, romantisk och välskriven internationell succésäljare. Så här beskriver förlaget boken: ”Monsieur Perdu kan ordinera den perfekta boken för ett brustet hjärta. Men kan han kurera sitt eget? Monsieur Perdu kallar sig för litterär apotekare. Från sin flytande bokhandel belägen på en pråm på floden Seine ordinerar han romaner för alla livets motgångar. Genom att använda sin intuition finner han exakt den bok läsaren behöver, och reparerar på detta sätt både brustna själar och hjärtan. Den enda han inte verkar kunna kurera genom litteraturen är sig själv; han lider fortfarande i kval efter att hans livs stora kärlek försvann. Bakom sig lämnade hon endast ett brev, som han aldrig öppnade.”

 

Se fler boktips här!

 

Utvald läsning