Annons

Annons

Så påverkar en deprimerad far barnens hälsa

Pappor som drabbas av depression bör söka hjälp i samma utsträckning som mammor, menar amerikanska forskare.

Det är sedan tidigare känt att barn som växer upp med en deprimerad mamma löper större risk att drabbas av depression längre fram i livet. Men vad gäller om det är pappan som kämpat med depressiva problem?

Nu har amerikanska forskare studerat sambandet och kommit fram till att risken för att barnet ska drabbas av mental ohälsa även ökar med 70 procent när pappan varit sjuk i depression. Denna siffra är lägre än riskfaktorn när modern varit depressiv, men ändå så pass hög att forskarna menar att det finns anledning till större engagemang i drabbade familjer.

Annons

Störst risk att färgad av en pappas mentala ohälsa hade pojkar i åldern 12-17 år, enligt studien som bygger på intervjuer med 22 000 amerikanska familjer mellan åren 2004 och 2008.

6 procent av de barn som hade två friska föräldrar upplevde emotionella problem, som nedstämdhet, onormalt utagerande beteende i skolan eller svår nervositet. Den siffran ökade till 11 procent när pappan led av depression och 19 procent om mamman var deprimerad. I de fall då båda föräldrarna led av depression ökade siffran till 25 procent.

Forskarna menar att både arv och miljö spelar en stor roll i risken att hamna i en depression, men att de läggs för stor vikt på mamma-barn-relationen då det uppenbart spelar en stor roll hur pappas mentala hälsa ser ut.

De uppmanar också män att söka hjälp när de drabbas av depression, något som kvinnor gör i betydligt större utsträckning enligt studien.

Källa: health.com

LÄS OCKSÅ:
Är din man deprimerad? Här är tecknen!

Gen bakom manodepressivitet funnen

 

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…