Annons

Annons

Så påverkar din sovposition din hälsa

Visste du att du kan sova dig till bättre hälsa? Och det handlar inte bara om hur mycket du sover, utan hur du sover.

Har du någon gång testat yoga är du säkert bekant med den så kallade Savasana-positionen? Den är även känd under namnet Corpse pose eller på svenska; Död mans position – och går ut på att du helt enkelt bara ligger på rygg, med armarna ut med sidorna och slappnar av.

Annons

Savasana är den ultimata sovpositionen och sägs förbättra din hållning, minska risken för huvudvärk, öka energin och bota sömnsvårigheter. Dock är det långt ifrån alla som trivs att sova på rygg och oavsett vilken position du föredrar är det helt klart vissa ställningar som bättre än andra.

Så här påverkar positionerna din hälsa:

Sova på mage 

Många människor sover på mage flera gånger varje vecka och ibland varje dag, vilket inte är ultimat för nacken. När du ligger på mage vrids överkroppen i ett onaturligt läge och nacken sträcks ut, vilket gör att dina armar och händer tillfälligt kan domna. Magpositionen gör också att du lägger tryck på lungorna, vilket kan försämra din andning under natten.

Av alla sätt du kan sova på är det här den sämsta positionen, men som tur är går det att träna sig till en bättre sovställning. Allt handlar bara om att få in en ny vana.

Läs mer: Sover du så här kan du få mardrömmar

Sova på vänster sida

Det finns många fördelar med att sova på vänster sida, bland annat underlättar det blodcirkulationen och förbättrar hjärtfunktionen. Gravida kvinnor får oftast rådet att sova på vänster sida när magen börjar bli stor och förutom att det är bekvämare bidrar den förbättrade blodcirkulationen till att bebisen får i sig mer näring från moderkakan.

Sova på höger sida 

Föredrar du att sova på sidan? Välj vänster. Studier har nämligen visat att risken att drabbas av sura uppstötningar och halsbränna ökar om du sover på höger sida. Varför är fortfarande oklart, men en teori är att den nedre delen av matstrupen slappnar av bättre när man sover på höger sida, vilket gör att magsyran får en friare passage.

Läs mer: Din sovställning avslöjar din personlighet

Källa: Lifehack Foto: Shutterstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…