Annons

Annons

Så odlar du dina egna supergroddar!

Du kan odla groddar året om och var som helst.

Microgroddar är fullproppade av nyttiga vitaminer och mineraler och du kan odla dem hemma på fönsterbrädan, året om. MåBra lär dig odla naturens egen supermat.

  • Du kan odla i vilken behållare som helst som är grund, lätt, bärbar och som har hål för dränering. En gammal bakplåt som du gjort hål i blir perfekt!

 

  •  Fyll behållaren med cirka 4 cm jord. Fyll inte hela vägen upp eftersom fröna lätt kan spilla över kanten när du vattnar. Packa inte jorden för hårt.

 

  •  Strö en nypa frön över jorden och tryck ner dem lätt. Sikta sedan över lite jord – gärna med ett durkslag – eller täck behållaren med fuktigt hushållspapper och plast.

 

  •  Innan groddarna börjat spira behövs ingen sol, men när de börjat komma upp är balkongen eller en fönsterbräda perfekt. Ta bort papperet och plasten om du har groddarna inomhus, står de på en balkong kan du låta plasten vara kvar eftersom hungriga småfåglar älskar groddarna. Var noga med temperaturen under plasten – är det för varmt kan det leda till mögel.

 

  • Microgroddarna ska skördas när de är ca 2–5 cm långa och mellan 7–21 dagar gamla. Plocka groddarna samma dag som du ska äta dem. Skörda dem helst på morgonen och förvara i en plastpåse i kylen.

  

Tänk på:

Plantera inte flera olika typer av frön i samma behållare eftersom alla groddar har olika tillväxttid.

Annons

Större frön som ärter, majs och vetegräs kan behöva läggas i blöt innan de planteras.

Om du inte använder papper över behållaren ska du vattna groddarna 2 gånger om dagen. Använder du papper ska du ta av plasten och spraya 3 gånger om dagen.

Så får du tag på frön:

Microgroddarna är fortfarande väldigt nya i Sverige och leverantörerna är än så länge få. Men här kan du beställa microgroddarna online:

www.kitchengarden.se

http://sproutpeople.org

www.suttons.co.uk

Av: Jenny Thorell
Bild: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…