Annons

Annons

Så mycket insekter får vi i oss genom maten varje år

Att vi får i oss insekter genom maten ibland är kanske inte så konstigt – men inget vi vill tänka på. Vill du ändå se sanningen i vitögat och veta HUR mycket det handlar om har du svaret här!


Det här är inte en artikel för kräsmagade.

– Trots att vi rensar bär och grönsaker noga är det omöjligt att få bort alla insekter, säger Alf Ekblad, professor i biologi vid Örebro Universitet, till Nerikes Allehanda.

Annons

Och det blir en hel del vi inte får bort – omkring ett kilo insekter per år räknar man med att en vanlig människa får i sig genom maten. Men det är inte bara bären vi själva plockar eller dåligt sköljda salladsblad som är bovarna. Även vanliga livsmedel vi köper innehåller ofta insekter och insektsfragment.

Gilla MåBra på Facebook

Läs också: Larvpulver, labbkött och majrova – här är framtidens mat

En grupp amerikanska forskare har kommit fram till gränsvärden för hur mycket insektsfragment det får finnas i olika livsmedel. Som att det går bra med fyra larver per 500 gram bär, eller 60 insektsfragment i en 100 grams chokladkaka.

Däremot är det inte på något sätt farligt (även om det vänder sig i magen när man tänker på det). Snarare tvärt om, enligt Alf Ekblad.

– Inne i insekten finns mycket protein. Sen finns det även flugor som är larver en längre tid och som innehåller mycket fett, något vi i framtiden kan använda att till exempel steka i, säger han till tidningen.

Källa: SVT Nyheter   Foto: IBL

 

Senaste hälsotrenden: Är du redo att sätta tänderna i insekter?

Mjöl på syrsa och proteinpulver på mjölmask?

Läs också: Senaste hälsotrenden: Är du redo att sätta tänderna i insekter?

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…