SVT-profilen om okända uppväxten – i religiösa sekten: ”Anpassar sig eller bli ensam”

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Micke Leijnegard, 53, har lång erfarenhet från olika jobb på SVT. Efter många på sporten började han under mitten av 2000-talet så sakteliga byta inriktning och blev programledare för nyhets- och underhållningsprogram. Vi har bland sett honom som ankare i ”Gomorron Sverige”-studion, trygg programledare i långköraren ”Mästarnas mästare” och nu senast tillsammans med Carolina Klüft, 34, i underhållningsprogrammet ”Duellen”.

Läs också: Elisabeth: ”Jag flydde sekten – rädslan finns kvar”

Nu öppnar den populära programledaren upp som sin uppväxt i Maranata-rörelsen, en sorts avknoppning från den frireligiösa pingströrelsen. Att vara med i den religiösa sekten var, enligt Micke, både givande, innehållsrikt och äventyrligt – men också tufft. Han säger att hans föräldrar skyddade sina barn att från att bli hjärntvättade.

– Vi flyttade jättemycket. Mest i Västerbotten. I Skellefteå har jag mina rötter och i Umeå, där jag har fem stycken nära vänner kvar. Min familj bor i Hälsingland. Antingen anpassar man sig eller så blir man ensam, säger han till Svensk Damtidning.

Läs också: Pia blev kär i en psykopat: ”Glad jag överlevde”

Det är inte första gången Leijnegard pratar om sin alternativa uppväxt. I en intervju med Aftonbladet har han tidigare berättat om sin sektuppväxt.

– Mitt liv var faktiskt oerhört normalt. Det där med Maranata och alla väckelsemöten var lika vanligt som att gå och handla. Det ingick. I min familj var det egentligen inte så religiöst. Vi bad inte bordsbön, och det var knappt vi läste ”Gud som haver…” på kvällarna. Vi hade högt i tak och fördomsfritt – det är väl därför jag inte blivit så skadad som jag skulle kunnat bli. Mina föräldrar är – och var – coola och vi barn fick ha jeans och moderna kläder. Morsan och farsan var ju ingen ”sekt”, sa han då.

Läs också: Kikki Danielsson om fosterhemmen: ”Jag var aldrig betrodd att fatta egna beslut”

I samma intervju berättade han också varför föräldrarna – till slut – hoppade av.

– Framförallt ledaren, Imsens, allt mer tilltagande sektledareambitioner. Från början var rörelsen socialistisk. Jag gick i tvåan när mina föräldrar hoppade av. Efter det kom det mycket dumt i rörelsen. Som att alla kvinnor skulle skyla sig med hucklen och grejor. Det där upplevde aldrig jag.

FOTO: SVT, IBL

Artikeln publicerades först på Hänt.se.

 

Eva-Maria lurades av bedragare på dejtingsajten: ”Viktigt att förlåta”

Läs också: Eva-Maria lurades av bedragare på dejtingsajten: ”Viktigt att förlåta”

 

Redaktionens tips
Dela på: