Stina Wollter: "Mina sista ord var att jag inte hade tid att prata med henne"

24 jan, 2018 
I säsongspremiären av "Renées brygga" öppnar Stina Wollter upp om ångesten kring mat hon haft sen barndomen. Mellan historier om sommarminnen berättar hon om systerns bortgång och kan inte hålla tårarna tillbaka. "Mina sista ord var att jag inte hade tid att prata med henne."
Annons

När Stina Wollter i säsongspremiären av ”Renées brygga” lagar lunch enligt pappa Sven Wollters recept kommer jobbiga minnen tillbaka. En stor del av hennes liv har hon haft ångest över mat efter att hennes syster och stora förebild Ylva drabbats av ätstörningar.

– När jag var i tioårsåldern och Ylva var tolv, då började det hända grejer men jag fattade inte riktigt. Hon började gömma grejer i skåp, skrapade av smöret under bordsskivan. Sådana små grejer, hon började hota mig om jag skulle skvallra och så, säger Stina Wollter i programmet.

Läs också: Stina Wollter: ”Demensen har förändrat mamma”

I ett tidigare avsnitt av programmet, när Sven Wollter medverkat, har han berättat om skulden han känt över den äldre dotterns död. Bara månader innan Ylva gick bort hade hon sagt till Stina att hon inte skulle leva till 30 års ålder. Men en rädd Stina avvisade hennes påstående.

Även Stina Wollter har känt skuldkänslor, inte minst för att hon avvisade sin syster så abrupt. Men även för att Ylva var hemma hos henne samma dag hon avled.

Annons

– Fem dagar före hennes födelsedag var hon hemma hos mig, och helt plötsligt säger Ylva, ”ska vi fika?” Och att jag inte tänker på betydelsen av det, vi har inte ätit utan ångest på så många år, säger hon.

– Jag tog fram te, gjorde mackor, och vi sitter och fikar och pratar. Hon gav mig massa information om hur dålig hon egentligen var. Vi pussades hej då i dörren, och sen några timmar senare ringde hon och var ledsen.

Läs också: Stina Wollter: ”Jag har alltid känt mig äcklig”

Men Stina, som var upptagen med att natta dottern Lisa, svarade att hon inte hade tid att prata. Och detta blev hennes sista ord till systern.

När systerns kropp lade av blev Stina meddelad och cyklade till sjukhuset. När ambulansen kom och öppnade dörren på bilen såg hon att hennes syster inte längre levde.

– Mina sista ord var att jag inte hade tid att prata med henne, säger en märkbart tagen Stina Wollter i programmet.

Den nya säsongen av ”Renées brygga” har premiär den 24 januari klockan 21.00 på TV4. 

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Annons