Lilian fick alopecia: "Är samma person utan hår"

Lilian tappade allt sitt hår när hon fick alopecia. Nu accepterar hon sig själv.

Det var i slutet av gymnasiet som Lilian Botvalde satt i frisörstolen för att göra sin baluppsättning. Frisören noterade att hon hade en kal fläck i nacken, stor som en femkrona.

Lilian hade drabbats av alopecia, en sjukdom som gör att kroppen stöter bort håret.

Successivt växte femkronan och efter en utdragen process på fem år tog hon beslutet att raka av allt. Tiden efteråt var tuff och hon höll hårt i sin peruk. Att vistas utanför huset utan den var inte tänkbart. Hon slutade också att träna.

Läs också: Victoria om sjukdomen: ”Fick professionell hjälp”

– Det var som att ha på sig en yllemössa på gymmet. Jag var väldigt självkritisk och tänkte ”Fan, har du inget hår nu heller?”.

En dag insåg Lilian hur mycket hon faktiskt tryckte ner sig själv, med sina egna tankar.

– Jag tänkte att ”Nu har du hackat på dig själv i så många år. Du har tyckt att du är för tjock och sedan har det inte spelat någon roll om du har gått ner några kilo. Du har ändå tyckt att du är för tjock. Nu har du blivit skallig också. Kanske ska vi testa någonting annat? För det här verkar inte funka så bra.”

I dag föreläser hon om självacceptans.

Läs också: Inger har KOL: ”Fördomarna är värre än sjukdomen”

– Om jag kan tänka dåliga tankar om mig själv så kan jag också tänka positiva tankar. Vi är så duktiga på att träna kroppen, eller städa i hemmet, men lägger inte alls lika mycket tid på att städa bland det vi har i huvudet.

Hon menar att så gott som alla jobbar med känslan av att inte vara tillräckligt bra. Vi lever också i en värld som signalerar att vi alltid kan bli lite smartare, lite snyggare, lite bättre.

– Oavsett vad man har varit med om så tror jag att alla människor har något de brottas med. Det kan vara att man inte trivs i sin kropp, kanske att man skäms över ett födelsemärke eller att man helt enkelt inte gillar sig själv.

Läs också: Födelsemärket på Karolinas hand var cancer

Tror du att du hade kommit till den här insikten och accepterat dig själv om du inte hade tappat håret?

– Nej, definitivt inte!

Enligt Lilian finns det två val:

– Antingen kan du acceptera det som har hänt och börja jobba utifrån de förutsättningarna. Eller så kan du skita i det, må dåligt och hacka på dig själv resten av livet. Det är ditt eget val.

 

Lilian Botvalde

Ålder: 28 år.

Bor: I Stockholm.

Jobb: Kommunikatör, föreläsare.

Hemsida:  www.lilianbotvalde.se

 

Läs också: Fredrik, 33, fick Parkinson: ”Jag fick panik”

 

Utvald läsning