Ruthie, 94, och Ulf, 65: "Vi vågade välja fel – och hittade rätt"

19 apr, 2018 
https://image.mabra.com/image-6444565?imageId=6444565&width=1320&height=689
Anna Carsall
Ruthie och Ulf träffades när hon var 56 och han var 27
Vilken tur att hon sa ja, när den unge killen bjöd upp. Annars hade Ruthie och Ulf gått miste om 40 år av kärlek.
Annons

 

Här är elementen du passar bäst med – utifrån ditt stjärnteckenBrand logo
Här är elementen du passar bäst med – utifrån ditt stjärntecken

År 1979 var Ruthie Link 56 år fyllda och skild sedan en tid tillbaka. Samma år gjorde 27-årige Ulf Livstrand det sista på utbildningen som skulle göra honom till expert på ädelstenar.

Så en kväll befann sig båda på samma fest. Stämningen var hög och ett liveband spelade medryckande reggae.

– Jag var där med några kompisar. Så såg jag Ruthie, hon gungade i takt med musiken, och jag förstod direkt att hon var bra på att dansa. Hon var vacker också. Och hade pigga ögon. Så jag gick fram och frågade om hon ville ta en svängom, berättar Ulf.

Läs också: 36 frågor att ställa när du vill hitta kärleken

– Varför det? Ska du inte dansa med dem i stället? svarade jag, och nickade mot några tjejer som såg ut att vara i hans egen ålder, inflikar Ruthie.

Annons

Men Ulf tyckte att Ruthie verkade intressantare.

– Det var något speciellt med henne. Sedan märkte jag hur bra vi rörde oss tillsammans på dansgolvet; vi var samspelta. Och så hade vi väldigt roligt också, vi skrattade mycket, säger Ulf och tittar varmt på Ruthie.

– Vi hade mycket att prata om. Det blev aldrig tyst, om man säger så. ”What a nice guy”, tänkte jag. Det sa klick helt enkelt, allt kändes rätt. Men jag hade inte en tanke på att vi skulle bli ett par, säger Ruthie.

”Äldre har också sex”

Men så blev det. Och i dag, 40 år senare, är de ”still going strong”.

– Jag minns första gången jag stannade över hos dig. Det var underbart. Och så har det varit sedan dess, säger Ruthie, och vänder sig sedan mot mig:

– Äldre har också sex, vet du. Det är många som blir förvånade över det. Jag kan själv bli det när jag tänker på andra i vår egen ålder.

Läs också: Skolfilmen från 1950 lär oss några viktiga saker om kärlek

Annons

Närhet är viktigt, både den känslomässiga och den fysiska, tycker båda två.

– Vi kan knappt gå förbi varandra utan att kramas, utbrister Ruthie.

Vad har varit det viktigaste kittet i ert förhållande under åren?

– Jag har tänkt en del på vad det är som gör att vi fortfarande är så lyckliga tillsammans. En avgörande ingrediens tror jag är att vi har samma humor.

Det är lättsamt och kul, säger Ruthie. Och så dansen och musiken, som gått som en röd tråd genom deras relation.

– Vi älskar båda att lyssna på blues och dansa till reggae, förklarar Ulf.

Det har också spelat stor roll att de båda haft lite samma nyfikenhet och äventyrslusta, att de velat ha samma typ av liv.

– Vi hade båda rest i olika länder redan när vi träffades och hade lite liknande referensramar på det sättet. Vi hade också samma behov av att röra på oss och se nya saker, tillägger Ruthie.

Läs också: Okända fördelarna med sexlivet i klimakteriet

Närhet är viktigt för Ruthie och Ulf. ”Vi kan knappt gå förbi varandra utan att kramas”, säger hon.

Intresserade av varandras intressen

En annan egenskap de har gemensamt är att de gillar att diskutera.

Annons

– Vi har ganska ofta olika åsikter om saker och ting. Så det blir väldigt intressanta och roliga diskussioner. Vi har inte samma intressen heller, men vi är intresserade av det den andra gör, förklarar Ulf och fortsätter:

Läs också: 7 gyllene regler som får er kärlek att hålla

– Jag tycker till exempel att det är fantastiskt med Ruthies samhällsengagemang som hon alltid haft. Hon har gett mig många nya infallsvinklar på saker och ting.

– Och jag tycker att ditt intresse för ädelstenar är fascinerande, hur du i princip kan säga hur mycket en sten är värd bara genom att titta på den, tillägger Ruthie och vänder sig mot Ulf.

Är det många som har reagerat på den stora åldersskillnaden?

Båda skakar på huvudet. Så säger Ruthie:

– Det är inget vi har tänkt särskilt mycket på själva och ingen annan verkar ha gjort det heller. Inte ens mina barn tyckte att det var konstigt.

– Jag minns ändå att de hörde sig för väldigt noga om mig hos några gemensamma bekanta vi hade, säger Ulf och skrattar.

Annons

Ulf, hur resonerade du kring att inte få biologiska barn?

– Det var ett val jag tog när jag och Ruthie fortsatte att leva ihop. Vår relation var viktigare för mig. Och nu har jag barnbarn i stället, i och med att Ruthies söner bildat egna familjer. Det är härligt.

Läs också: 5 tecken på att er relation kommer att hålla på lång sikt

Vad gör ni för att visa varandra uppskattning?

– Jag säger nästan varje dag till Uffe att ”you’re so cute”. Jag uppskattar att han är så snäll. Han säger alltid att jag lagat god mat och tackar om jag tvättat hans skjortor. Han tar inget för givet. Och så hjälper han mig med datorn!

– Ruth säger ofta att jag är så fantastisk. Det är fint att få höra, då känner jag mig uppskattad. Och jag tycker mycket om när vi sätter oss ner på kvällen över en kopp te och pratar om hur vår dag varit.

Att gå i pension är varken Ruthies eller Ulfs grej. Ulf jobbar heltid med att värdera ädelstenar. Och Ruthie har nyligen gett ut boken ”Yippie, jag är 50 år! Tänk om 50 återstår?” på eget förlag.

Annons

Läs också: 5 fördelar med att träffa en yngre man

– Jag skulle på ett 50-årskalas och märkte att det inte fanns någon bra firarbok att ge bort. Så då gjorde jag en! Nu håller jag på med en roman, säger Ruthie och ler hemlighetsfullt.

Av: Anna Carsall Foto: Theresia Köhlin och Anna-Lena Ahlström

”Vi har så mycket att prata om”, säger Ruthie och Ulf håller med.

Ruthie Link och Ulf Livstrand

Ålder: 94 respektive 65.

Familj: Barnen Dennis, Peter och Henry med familjer.

Bor: Saltsjöbaden i Stockholm.

Gör: Författare/journalist och gemmolog.

 

Psykologen: Nytänk ökar chansen att bli lycklig

Bli medveten om hur du tänker dig din drömpartner. Och ifrågasätt din idealbild. Har vi en fast föreställning om hur vår framtida partner ska vara eller se ut kan vi missa riktiga guldkorn.

Annons

– Att ha förutfattade meningar är vanligt. Ofta bygger de på präglingar vi har med oss från vår uppväxt. Vi dras till det vi känner igen, säger Eva Rusz, legitimerad psykolog och parterapeut.

Det finns också värderingar i samhället för hur det ”ska” vara, som att kvinnan ska vara kortare än mannen, eller att åldersskillnaden inte ska vara märkbart stor. Att dejta någon som inte motsvarar ens invanda idealbild kan kännas läskigt – till en början.

Läs också: Relationsexperten: ”Det räcker med 70% kärlekslycka”

– Dels kliver man ur sin komfortzon och dels kan man bli orolig för vad andra ska tycka. Men rädsla är bara en känsla. Låt den vara så försvinner den efter ett tag – när du märker att inget farligt händer.

Vad kan man vinna på att våga vidga sina vyer?

– Man utvecklas som människa. Och ökar sina chanser att träffa någon att bli lycklig med. Lika barn leka bäst, säger ett ordspråk. Men då ska man tänka på att det vi i dag upplever som omaka kanske inte är det om ett tag. Värderingar ändras. Ett par som anses omaka till det yttre kan ha hur mycket som helst gemensamt.

Annons