Rogers artros tvingade honom sälja livsverket

Roger var tvungen att sälja sin gård på grund av artrosen.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Roger och Anja Kontor. Bild: SVT

I veckans avsnitt av SVT-serien ”När livet vänder” åker Anja Kontor till Öland för att träffa Roger.

Roger växte upp på gården som hans farfar en gång byggde. Gården hade sedan gått i arv till Rogers far och därefter tog Roger och hans storebror Anders över verksamheten.

Redan vid 22 års ålder förstod Roger att värken han allt oftare upplevde var artros. I samma veva gick hans storebror bort efter en stroke.

– Jag vet så väl sista gången jag såg honom. Vi delade på ladgårdspassen och han kom bort med bilen och sa att han inte mådde så bra. Jag har den bilden kvar när han åker iväg över gårdsplanen med bilen. Det var sista gången jag såg honom när han fortfarande var frisk, säger Roger i programmet.

Samma natt blev brodern inlagd på sjukhus där han senare dog.

Bild: SVT

Gifter sig och får två barn

Efter broderns bortgång får Roger mycket hjälp av sin pappa. Han anställer även en djurskötaren Annika för att orka driva vidare gården.

Tack vare Annika släpper han tankarna på att lägga ner arbetet med gården och fortsätta.

– Hon såg att jag var ledsen, men att jag hade rätt att vara det. Jag fick möjligheten att vara ledsen. Ur det tunga, jobbiga fanns det något nytt att glädjas åt. Något nytt att vara stolt över. Det blev kärlek av det, säger Roger i programmet.

Bild: SVT

De gifter sig och får två söner. Roger försöker ta med pojkarna i arbetet på gården så mycket han kan. De får vara med i traktorn, även om det inte dröjer en lång stund innan ögonlocken blir så pass tunga att de somnar.

Men med åren blir också Rogers artros värre. Ibland är värken nästan outhärdlig, ändå biter han ihop. Kor måste få sin omvårdnad och åkrar ska plöjas. Livet på gården måste fortsätta.

Diagnosen svår artros

När hösten kommer är han helt utslagen. Det kan ta honom en kvart bara att kliva upp ur sängen. Han beskriver hur han vände sig på magen och sedan kasade sig ner över sängkanten för att få ner fötter och knän på golvet.

– Sedan står du där i något mellanläge och försöker ta sats för att skjuta dig upp. Tårarna rinner på en av värken, men också för att man är så ömklig. Fan jag måste ut. Jag har djuren att sköta. Man känner att det inte går och när den känslan kommer känner man sig så liten. Man var rädd för konsekvenserna med djur och gården. Jag började inse att det inte riktigt gick vägen, säger Roger.

Bild: SVT

När han var 47 år gammal fick han diagnosen svår artros.

Hans föräldrar har gått ur tiden, brodern är sedan länge borta och kvar blir Roger med en släktgård han inte längre kan driva på grund av sjukdomen. Efter många funderingar tvingas han fatta beslutat att sälja släktens livsverk och skiljas från djuren. Från att ha varit bonde under hela sitt liv tvingades han att skriva in sig på arbetsförmedlingen.

– Vad skulle min pappa och min bror säga där uppe i himlen. Och mina barn som en dag skulle ärva gården. Det var ju mitt älskade barndomshem och både jag och min bror hade drivit gården som vår farfar hade byggt med sina egna händer. Och korna var ju mina goaste vänner, säger Roger till Anja Kontor.

Bild: SVT

Under försäljningen får Roger ändå en känsla av att han har brodern Anders stöd. De hittar en köpare som vill behålla gården som den var. Från sitt hus, precis intill barndomshemmet, kan han se korna från fönstret.

– Nu kan jag med någon slags gott samvete känna att jag gjorde rätt.

”När livet vänder” sänds i onsdagar klockan 20.00 i SVT2!

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Redaktionens tips
Dela på: