Reidun, 45: Stressen gav mig högt blodtryck

08 jul, 2019 
Reidun fick högt blodtryck av stressen.
Hon slutade röka, hon tränade och skötte kosten – ändå rusade Reidun Holstad Johanssons blodtryck i höjden med jämna mellanrum. Orsaken var stress. I dag slipper hon medicin, tack vare en lugnare livsstil.
Annons

I tio års tid har Reidun Holstad Johansson, 45, drabbats av ett förhöjt blodtryck i omgångar. Första gången hon testade trycket var hemma hos svärföräldrarna som precis köpt en blodtrycksmanschett. Det visade sig vara skyhögt!

– Jag var bara 35 år då, men hade haft ett riktigt tufft år. Min mamma dog, pappa mådde dåligt, jag och Ove gifte oss, sålde huset och flyttade, samtidigt som jag jobbade mer än

heltid och det var stora förändringar på jobbet.

Doktorn hon tog kontakt med bekräftade det höga blodtrycket.

– Men nu skulle ju livet lugna sig, tänkte jag, säger Reidun och berättar att hon nöjde sig med det.

Visst lugnade livet ner sig, men eftersom Reidun är en kvinna som alltid tar på sig stort ansvar och går in med hull och hår i sina projekt skulle det inte dröja många år innan kroppen larmade högt igen.

– Jag hade bytt jobb och skulle dra i gång en bistro. Jag arbetade under tidspress från morgon till kväll. Jobbet har alltid varit min drog och jag stressade så mycket att jag till slut kände hur det liksom rusade i huvudet.

Annons

Fick äta blodtrycksmedicin

När hon gick till doktorn visade det sig att blodtrycket skjutit i höjden igen.

– Jag fick börja äta blodtrycksmedicin och för första gången slog mig tanken att jag måste ta hand om mig själv också.

Reidun slutade röka och började träna och kunde snart fasa ut medicinen. Hon bytte till nya chefstjänster och varje gång hon headhuntades till ännu ett nytt jobb slukade de nya arbetsuppgifterna henne.

När hon jobbade som restaurangchef var det dags för ett nytt läkarbesök.

– Jag tränade tre gånger i veckan, hade slutat röka, skötte kosten, gick på massage, men ändå smög sig det där obehagliga trycket runt huvudet över mig igen. När jag gick till doktorn den här gången var det så tydligt att det är stressen som framkallar mina blodtrycksproblem. Jag fick göra en 24-timmarsmätning som visade att trycket var konstant förhöjt.

Reidun Holstad Johansson.
”Jag började gå hos en stresscoach och där har jag fått lära mig att djupandas för att komma ner i varv,” berättar Reidun.

Började hos en stresscoach

Reidun berättar att hon är personen som alltid säger ja till övertid och den som har ett kontrollbehov som gör att hon tar på sig andras arbetsuppgifter och problem.

Annons

Hon är en intensiv person som går fort, pratar fort och gör saker fort. Eller gjorde – för nu har Reidun fått lära sig ett nytt sätt att förhålla sig till arbetslivet och livet i stort.

– Jag började gå hos en stresscoach och där har jag fått lära mig att djupandas för att komma ner i varv. När jag upptäcker att jag börjar prata så där fort att det är stressande tar jag en paus och andas djupt så att jag liksom suckar. Det kändes lite konstigt i början, men det är väldigt effektivt och lugnar ner mig.

Reidun, som inte längre har en chefstjänst, berättar att hon fått lära sig att det inte är bra att springa fram i livet. Hon fokuserar nu i stället på att gå upprätt, på hela foten.

– Nu har jag lärt mig strategier för att hantera stressen och behöver inte längre medicin.

Det här gör Reidun för att klara trycket:

  • Vilar på en spikmatta.
  • Värmer en vetekudde att ha om axlarna när hon vilar.
  • Djupandas med suckar. Det är effektivt för att bromsa stresspåslag.
  • Tar naturnära promenader.
  • Njuter av levande ljus och en sprakande brasa.
  • Tillämpar medveten gång. Det innebär att hon inte går på tårna, lätt framåtlutad utan med upprätt hållning och hela foten i marken.
  • Ser till att det är undanplockat hemma. Att komma hem till en stökig bostad stressar många.
  • Planering minskar stressen. Gör därför saker i god tid för att slippa sista minuten-panik.

– Nu har jag lärt mig strategier för att hantera stressen och behöver inte längre medicin, säger Reidun.

Håll blodtrycket nere.

Tipsen som håller trycket nere

Högt blodtryck är en välfärdssjukdom som oftast beror på övervikt, stress, fel matvanor, rökning, för mycket alkohol och för lite fysisk aktivitet. Allt detta kan vi påverka själva!

Annons

– Mina viktigaste råd för att motverka högt blodtryck är att vara lycklig, sova bra och konditionsträna. Om du har det bra på jobbet och i din relation så gynnar det blodtrycket. Kan du inte minska stressen eller påverka sömnen? Motionera mer! tipsar hjärtläkaren Peter Vasko.

Här är fler tips som håller ditt blodtryck på rätt nivå:

Ät mer grönt

Välj flera färgglada grönsaker till varje måltid, gärna sådana som innehåller nitrat, till exempel rucola, rädisa, rödbetor, broccoli och kål. Nitrat anses sänka blodtrycket. Blanda och ge även när det gäller frukt och bär i olika färger – gör en fruktsallad med topping av nötter och frön, för en extra hjärtvänlig effekt!

Motionera

Konditionsträning, alltså träning där man får upp flåset, har bäst vetenskapligt stöd när det gäller att sänka ett högt blodtryck. Minst 30 minuter, tre gånger i veckan behöver man få upp pulsen genom att till exempel jogga, gå raskt eller cykla. Utöver det ska man se till att sitta stilla så lite som möjligt, aktivera dig på något sätt, gärna en halvtimme om dagen. All rörelse räknas!

Annons

Dra ner på saltet

Rådet gäller framför allt om du redan har ett högt blodtryck. Det mesta saltet får vi i oss genom bröd, ost, charkuteriprodukter och färdigrätter. Välj därför nyckelhålsmärkt mat, som innehåller mindre salt.

Alkohol – en underskattad risk

Ett rökstopp är det enskilt viktigaste du kan göra för att sänka ett högt blodtryck. Men även parhästen alkohol är en stor riskfaktor och man tjänar alltid på att dricka mindre. En alltför hög alkoholkonsumtion är en vanlig och ofta underskattad orsak till för högt blodtryck. Att dricka mindre alkohol ger, förutom en tydlig sänkning av blodtrycket, även en viktnedgång. Båda sakerna gynnar ett lågt blodtryck.

Stressa mindre, sov mer

Att ta hand om sömnen är minst lika viktigt som att ta hand om det fysiska! Se över din stressnivå. Om du stressar mycket är sömnen extra viktig eftersom du behöver mer återhämtning än vanligt. Sover du dåligt också? Vila mer, för att få återhämtning på det sättet i stället. Motion är också ett sätt att få hjärnan att gå ner i varv, i alla fall efteråt. Mediation och djupanding kan sänka stressnivån och förbättra sömnen. Prova att påverka det du kan, annars: Var inte rädd att ta hjälp av ett proffs!

Mät blodtrycket hemma.

Mät trycket hemma!

Hälften av alla svenskar över 65 har för högt blodtryck och många vet inte ens om det. För ett högt blodtryck ger mycket sällan några symtom. Därför bör man mäta sitt blodtryck minst en gång om året – och gärna hemma.

Annons

– Jag rekommenderar alla kvinnor över 50 att investera i en egen blodtrycksmanschett, säger Peter Vasko, hjärtläkare vid Centrallasarettet i Växjö. Du får ett mer rättvisande resultat i hemmamiljö än hos doktorn, där du kanske känner dig lite stressad.

Vid högt blodtryck rusar blodet fram i för hög fart och nöter på kärlen i kurvorna. Den så viktiga insidan på kärlväggen slits sönder. I de trasiga kärlen bildas lätt en ansamling av så kallad plack och om placken inflammeras och spricker svarar blodet med att levra sig och en blodpropp bildas.

Peter Vasko säger att man bör sätta in medicin redan vid måttligt förhöjda värden, eftersom ett högt blodtryck är så pass skadligt. I USA har gränsvärdet för vad som räknas som högt blodtryck nyligen sänkts till 130/80.

– Det är dit vi också vill sikta. Dina värden ska absolut ligga under 140/90. Jag brukar säga att 130/80 är okej och 120/70 är utmärkt.

TEXT & FOTO: Birgitta Lindvall Wiik, TT

Läs mer:

Nya rön: Styrketräning är bättre för hjärtat än löpning

Så lite vardagsmotion behöver du för att skydda hjärtat

Du måste inte dricka rödvin för hjärtat – juice funkar lika bra!

Annons