Unizons Olga Persson sommarpratar om hur pandemin ökat våld i hemmet

06 jul, 2021
Olga Persson i blomsterkrans
Unizons förbundsordförande Olga Persson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Förbundsordförande Olga Persson sommarpratar 2021 om den ständigt pågående pandemin – mäns våld mot kvinnor. Så här allvarligt är läget idag och så vill hon få fler män att engagera sig i frågan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
10 tidiga varningstecken på en våldsam relationBrand logo
10 tidiga varningstecken på en våldsam relation

Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld för alla – barn som vuxna, flickor som pojkar, kvinnor som män. Olga Persson är Unizons förbundsordförande och har på ett eller annat sätt jobbat med kvinnojoursrörelsen under väldigt många år.

I år ska hon den 26 juli sommarprata i Sommaren med P1 om ”den ständigt pågående pandemin av mäns våld mot kvinnor, som dödar och dödar och skrämmer kvinnor över hela världen men som aldrig leder till några restriktioner”, berättar Olga Persson för Sveriges Radio.

Om Olga Persson

  • Ålder: 44
  • Bor och uppvuxen: Stockholm
  • Gör: Förbundsordförande Unizon
  • Familj: Sonen Nisse, 12 och blivande maken Per, 57 + en stor härlig bonusfamilj.

Olga Persson om att få sommarprata

Att få frågan utbrister Olga glatt var en stor ära, hon menar på att det säger något om samhället att Sveriges Radio valt att lyfta ut en organiserade kvinnorörelse.

Annons

– Jag hoppas att det säger någonting om att samhället börjar tröttna lite på den här influencerkulturen och narcissismen som råder i dagens kultur. Det känns då som att vi går mot en tid då börjar lyfta fram saker som människor gör tillsammans med andra, säger hon och fortsätter:

– Så jag blev väldigt glad förstås! Men samtidigt – panik!

Ett av målen med hennes sommarprat är engagera människor i sin vardag och i debatten för denna typ av frågor.

– Det är få kvinnor idag som tycker det är avkopplande att ta en löptur i skogen under kvällstid idag. Jag vill jobba mot ett samhälle där alla kan röra sig fritt, utan att känna det här latenta hotet.

Så har coronapandemin ökat våld i hemmet

Hittills går det inte att se den fulla vidden av de effekter pandemin haft på samhället i stort, meddelar Olga, däremot kan de se att antalet kontakter till deras kvinnojourer ökat mycket det senaste året.

– Vi vet också säkert från tidigare katastrofer att när människor isoleras i hemmet med en förövare, så ökar våldet. Föreställ dig att alla livlinor klipps av. Du får inte ens din fristad på jobb eller skola, på obestämd tid. Det är väldigt många som varit helt och hållet isolerade med en våldsam man, som inte sällan heller använt sig av pandemin för att kunna kontrollera kvinnors rörlighet ännu mer.

Annons

Olga uppger att deras kvinno- och tjejjourer hade cirka 120 000 kontakttillfällen med kvinnor och tjejer, och att samma siffra för 2020 landade omkring 140 000. Många av de drabbade är unga kvinnor och tjejer.

I Italien dör en kvinna var tredje dag under lockdown

– Vi har digitaliserat oss och försöker finnas på alla plattformar barn och unga finns, såsom TikTok och Snapchat. Barn och unga är väldigt bra på att berätta, antingen att de själva är utsatta eller om det är så att mamma blir slagen hemma. Vi tycker det är extra viktigt att visa vår tillgänglighet under dessa omständigheter. Att påminna om att man alltid har rätt att få hjälp. Det var så många av samhällets instanser som gjorde tvärtom, ställde in möten och så vidare och således också kommunicerade ”belasta inte oss”.

Samtidigt menar hon att det kan finnas ett mörkertal större än vanligt i antalet fall som faktiskt leder till en kontakt. När man inte lämnar hemmet finns färre tillfällen då den utsatte inte är övervakad av förövaren, samtidigt som utomstående inte heller har samma möjlighet att uppmärksamma att något står fel till.

Annons

– Jämfört med andra länder ska dock ändå sägas att vi haft en bra balans när det kommer till hanteringen av coronaviruset. Som i Italien där de haft total lockdown – där mördas en kvinna i sitt hem var tredje dag. Jag tror att vår rörelses röster hade stor påverkan i Sverige. Vi larmade tidigt om att kvinnor och barn utsatta för våld under en pandemi är en riskgrupp på ett annat sätt, och utan den påtryckningen är jag osäker om man på riktigt uppmärksammat riskerna.

Så vill Olga engagera fler män i kvinnojoursrörelsen

Unizon gör massvis för att nå ut med sitt syfte och få människor att engagera sig. Totalt har de närmare 7700 medlemmar idag. Av dessa är de dock bara 5–10 procent som är män.

– Vi tycker det är jätteviktigt att kommunicera ut att jämställdhet i sig är något positivt även för män. Att påminna om och belysa all den forskning som finns redovisad om att män både lever längre, mår bättre, söker vård mer och har bättre relationer i ett jämställt samhälle.

Annons

Olga nämner också hur vi måste påminna varandra om att straffrihet och bristen på fällande domar även är något som påverkar män negativt.

– När det som idag är 95 procent av våldtäkterna som inte leder till fällande dom, blir det svårare att utskilja de som faktiskt är förövare, gentemot om dessa hade blivit lagförda. Då blir det tyvärr i större utsträckning att skulden hamnar på andra män. Vi vill visa på att den stora majoriteten tjänar på att samhället blir bättre i de frågor vi bedriver. Men det viktigaste är förstås att kvinnor och flickor ska få överleva och leva sina liv som de själva vill!

Här finns stöd

På unizonjourer.se finns kontakt till kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer runt om i hela landet. Jourerna stöttar via chatt, telefon och IRL. Det är gratis och du behöver inte berätta vem du är. Jourerna stöttar, lyssnar och tror dig.

Annons