När maken kämpade för livet hittade Aryel hemliga kärleks-sms

Aryel sitter på en sten vid ett hav

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Jag har aldrig hört någon prata med sådan kärlek om sin man som du gjorde.

– Det var en god vän som sa dessa ord till mig en tid efter att allt hände, inleder Aryel Walett sin berättelse om kärlek – och om svek.

Aryel och hennes make fick 11 år tillsammans innan han drabbades av aortadissektion – ett akut livshotande tillstånd som tvingade Aryel att släppa allt och fokusera på det som verkligen var viktigt.

Maken överlevde den flera timmar långa operationen och Aryel satt vid hans sida de påföljande dagarna då han ömsom var nersövd, ömsom vaken. Hon höll hans hand och allt hon ville göra var att ge honom energi och kärlek för att kunna återhämta sig.

– Mannen som öppnat så djup kärlek inom mig träffade jag mitt i livet via en dejtingsajt. Han hade en dikt i sin presentation som gjorde att jag tog kontakt. Sen började vi prata och jösses kunde vi prata!

Aryel skrattar vid minnet.

– Jag var djupt förälskad från vår fyra dagar långa förstadejt. Han visade sig vara den där Mannen som stärkte mig i att blomma som kvinna.

Det var som på film – en fantastisk romantisk tid fylld av kärlek, passion och meningsfulla samtal.

Men nu, 11 år senare, vid en sjukhussäng pockade den bistra verkligheten och vardagen på. En god vän tog hand om parets hund.

Aryel var tvungen att börja ringa samtal för att försöka rädda makens verksamhet, en pågående utbildning där han var enda läraren. Det var i färd med det arbetet som hon öppnade hans mobiltelefon och hittade hans kärleksfulla sms till en annan.

En tjej yngre än Aryels döttrar. Där och då rasade hennes värld.

– Samtidigt som jag bad för min makes liv ville jag slita slangarna ur honom och slå knytnävarna i hans nyopererade bröst. Sanningen är att upptäckten var mer en bekräftelse på något jag anat än en chockartad överraskning.

– Senare skulle jag inse att det värsta inte var att han hade gått till någon annan för sex. Det värsta var lögnerna. Att han varje gång jag konfronterat honom med min olustiga misstänksamhet tittat mig djupt i ögonen och bedyrat att han aldrig skulle göra något sådant mot mig. Han var lika medveten som jag om mina tidigare erfarenheter av svek och jag fick svälja min misstänksamhet med förklaringen att de bottnade i mina egna hjärnspöken.

Några dagar efter makens operation blev allt övermäktigt för Aryel. Samtidigt som hon var orolig för hans liv skulle hon försöka rädda hans företag, pausa sitt eget, sätta sig in i deras privata plus hans företags ekonomi, upptäcka att de inte hade några pengar, ta hand om allt det praktiska och hantera hans otrohet. Detta utan att kunna prata med honom och utan möjlighet att konfrontera honom och ställa frågorna som rev och slet i henne.

Porträtt på Aryel, ser fundersam ut, blå tröja, orangebrun väst och scarfs.
”I nära tre veckor väntade jag innan jag till slut kunde lägga allt i hans knä”, berättar Aryel. Foto: Kimmie Persson

– I nära tre veckor väntade jag innan jag till slut kunde lägga allt i hans knä. Och be honom dra åt helvete, säger Aryel med sorg i ögonen.

Men hon lämnade honom inte, på grund av sin övertygelse om att det finns en mening med allt som sker.

– Och med den djupa kärlek denne man, mannen i mitt liv, öppnat i mig kunde eller ville jag inte överge honom i hans tuffaste kamp för livet. Hon tänkte att kärleken övervinner allt.

– Samtidigt skrek jag inombords i förtvivlan över den känslomässiga smärta och mentala stress som triggades igång av allt som hände på samma gång. Alltihop var overkligt. Jag ville bara vakna ur mardrömmen.

Med sig bar hon minnen av en annan tid. En lycklig sådan. Resorna, visionerna, samtalen, upplevelserna, älskogen, skratten, hans förmåga att finnas där för både henne och Aryels vuxna döttrar.

Fick samtalshjälp

– När vi flera år senare blev egna företagare båda två började vi glida isär som par och blev mer som affärspartners under samma tak. Vi tog oss inte tiden att vårda relationen, trots att vi pratade om att vi behövde göra det. Och ekonomin var en genomgående stressfaktor som påverkade oss båda på olika sätt.

Aryel är djupt tacksam för det nätverk av släkt och vänner hon hade runt sig som fanns där med sitt stora stöd. Hon anlitade också professionell samtalshjälp då hon med sin tidigare erfarenhet av livskris visste att hon skulle ta den hjälp hon behövde.

– Kosta vad det kosta ville, det kunde aldrig bli dyrare än vad det skulle kosta att låta bli.

Utåt sett valde hon att hålla god min. Hon fortsatte berätta för omvärlden om makens hälsostatus samtidigt som hon bakom kulisserna skrev dagbok om allt hon gjorde för hans företag och grät floder över hans otrohet.

– Att slitas sönder och samman så djupt av förtvivlan, ilska och rädsla för hans liv på en och samma gång var en av de tuffaste utmaningar jag haft. Men när han äntligen var kontaktbar, och även om det första avslöjande samtalet var hårt och smärtsamt, började vi till slut prata igen. På riktigt.

– Vi tog ett gemensamt beslut om att fortsätta tillsammans men vi visste att det skulle ta tid. Det beslutet ledde till en kamp som höll i nästan tre månader. Tills han ännu en gång föll för frestelsen att vara i kontakt med tjejen han varit otrogen med.

Och Aryel kom på dem. Aryel körde maken på dörren och en vecka senare var de skilda.

En tids bearbetning senare träffades de för ett samtal där de tillsammans gjorde en kartläggning av sina år tillsammans, varför de hamnat där de gjort, och för att belysa det ena som hade lett till det andra.

– Det är nog det absolut viktigaste samtalet vi haft någon gång. Det var helande och respektfullt där vi kunde mötas i ett samförstånd över att det alltid finns flera förklaringar och perspektiv till att ett förhållande går åt skogen.

Aryel flyttade hem till sina hemtrakter där hon fick jobb och hjälp att komma på fötter praktiskt och ekonomiskt. Under tiden bearbetade hon separationen och förlusten av det som hon hade trott skulle vara livet ut. Sorgen kom som en djup våg långt senare. Och sen, efter det, kom kärleken tillbaka.

Tacksam för insikten

– När jag insåg att jag fortfarande älskar ”fanskapet”, landade jag i mig själv som jag aldrig gjort förr, säger Aryel med kärleksfull glimt i ögat.

– Jag tillät mig att fortsätta älska honom. Jag vill inte ha en relation med honom. Men den kärlek han har öppnat i mig är min. Den ger mig kraft att möta livet med öppet hjärta. Med medvetenhet om att vi inte alltid förstår allting när vi står mitt i det. En inre rikedom som inte något så dumt som en otrohet kan ta ifrån mig.

Hon känner tacksamhet för alla minnen och upplevelser.

Efter den insikten bestämde sig Aryel för att genomföra det hon sagt till sin morbror ett år tidigare: ”En dag, när och om jag är genom det här med kärleken i behåll, ska jag föreläsa om när livet händer och hur man kan hitta inre styrka och meningsfullhet i det”.

Aryel vandrar i skogen.
”Jag förlorade allt utom mina barn och mitt liv. Men det ledde mig till där jag är idag: rikare, mer medveten och mindre rädd”, säger Aryel. Foto: Kimme Persson

Att kärleken övervinner allt är en klyscha som har fått en ny innebörd för Aryel.

Hon menar att när vi älskar på riktigt så gör vi det även om personen som väckt den kärleken inte längre är där. Och att den kan öppna till en djupare mer allomfattande kärlek.

– Det kan låta flummigt och jag är flummig, också.

Människor söker sig till henne då de vill jobba med sin energi, i sig själva och i livet.

Hon har tvekat inför att låta sin historia bli ett reportage – mån om att visa respekt för sig själv och sin exmake samt för det de gått igenom, tillsammans och var och en för sig. Han har läst och godkänt denna text och stöttar henne i allt det arbete hon gör. Vilket är förutsättningen för att Aryel ska fortsätta dela med sig av sina erfarenheter och deras kärlek.

Många gånger har hon ställt sig frågan om vad som är meningen med det som sker.

– När det var som jävligast var jag inte alls överens med att detta hände mig. Jag tyckte det var orättvist och att jag förtjänade bättre. Men någonstans visste jag att det fanns en mening. Och samtidigt så hände det ju även min man som dessutom genomgick en kamp för att komma tillbaka till livet efter sin operation.

Förlorade allt men blev rikare

Aryel tog hjälp av sin astrolog och det hon förmedlade gav henne kraft att ”hålla näsan ovan ytan”.

– Ibland är det helt enkelt så att vi behöver hitta de vägar som funkar för oss så att vi kan få känna tro på att det kommer att ordna sig. Om min berättelse kan hjälpa någon att uppbåda kraft när livet serverar prövningar tjänar den sitt syfte.

– Att jag förlorade allt (utom mina barn och mitt liv) ledde mig till där jag är idag; i mig själv och i tillvaron; rikare, mer medveten och mindre rädd än någonsin.

Aryels budskap handlar först och främst om kärlek. Kärlek till livet, människan och våra förmågor som oftast är större och starkare än vi tror. Att om och när vi utmanas så hårt att vi inte fungerar fullt ut längre, ska vi ge oss tiden att ta reda på varför.

– I svaren, de djupt liggande, finns nycklar till en självkännedom som alla förtjänar att upptäcka.

Hur gick det sen, undrar du kanske?

Aryel flyttade tillbaka till Degeberga i Skåne där hon idag har ett jobb hon älskar, samtidigt som hon i egen verksamhet fortsätter hjälpa människor att växa.

Hon är 56 år och har hittat sin plats på jorden för nu, i ett hus där hon trivs, med utsikt över både landskapet och framtiden.

TV: 5 tips hur du går vidare när din relation tagit slut
0:59

Efter reklamen: TV: 5 tips hur du går vidare när din relation tagit slut

(0:59)

Och snart, mycket snart, ska hon göra det som står högst upp på hennes lista just nu: resa till Kanada och besöka sin äldsta dotter som hon inte träffat på två år. Och hon hoppas att hennes yngsta dotter kan följa med.

– Den djupaste meningen i mitt liv är den som jag får uppleva med mina döttrar, se hur fantastiskt de lever och leder sina liv, på sina sätt.

Berättat för: Mia Coull   Foto: Kimmie Persson

3 råd från Aryel

● Ta ansvar för din egen ekonomi och för att inte vara ekonomiskt beroende av någon, oavsett om du är man eller kvinna.

● Gör en krispärm med information om kontakter, inloggningsuppgifter, vem som ska kontaktas osv om du inte längre skulle kunna sköta ditt liv.

● Lev ditt liv så att någon skulle kunna ta över det och få full insyn om det skulle bli nödvändigt, och utan obekväma överraskningar. Var ärlig – sanningen kan göra ont men aldrig ondare än en lögn.

Tillägg efter publicering:

Aryel vill tillägga att hon tror det är bra att kunna se sin egen del i det hela när något sånt här händer, och ta sitt eget ansvar, både för sin egen skull och för den andre. ”Och att man kan skratta åt skiten”, skriver hon till MåBra.

”Det får göra ont ibland, för att du ska förstå vad som får dig att må och fungera som bäst, inifrån och ut.

Idag kan jag känna tacksamhet för allt jag gått igenom. Och sorg, fortfarande. En stor svulstig ledsamhet som bubblar upp i saknaden av det vi hade, maken och jag. Men mest av allt känner jag kärlek. En djup kärlek till det jobb vi gjort, gör och kommer fortsätta göra för att fortsätta dela så mycket av det goda som det bara går. Så viktigt och stort det kan bli när vi väljer att ta ansvar, ta lärdom och mötas i det som ändå är det som spelar roll, när det kommer till kritan.

Kärleken till livet.”

Redaktionens tips
Dela på: