Mona nappade på annonsen – blev extrafarmor till Lisa: ”Berikat livet”

15 feb, 2023 
Splitbild: Marita och Mona, och Lisa och Mona

För 20 år sedan annonserade Marita i lokaltidningen att hon sökte en extrafarmor till sin dotter Lisa. Pensionären Mona nappade – och det sa klick. För MåBra berättar kvinnorna om sin varma familjerelation och extrafarmorns stöd för Lisa.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Allting började i Luleå med en annons i lokaltidningen för 20 år sedan. Annonsen lydde något i stil med: ”Extrafarmor sökes till enbarnsfamilj”. Det var på så sätt som Mona Holmgren kom in som extrafarmor i familjen Brambergs liv – och framförallt i Lisas, som då var fem år gammal. TV4 har också uppmärksammat deras fina historia.

Det här borde du fråga dina mor- och farföräldrarBrand logo
Det här borde du fråga dina mor- och farföräldrar

Lisa har en funktionsvariation, och för MåBra berättar hennes mamma Marita Bramberg, att det uppstod kärlek vid första ögonkastet när de träffade Mona för första gången.

– Jag har bjudit in henne till vårt dåvarande hem. Jag öppnar dörren och där står den här vackra kvinnan med pigga blå ögon, säger hon och fortsätter:

– Vi sitter ner och pratar i vårt vardagsrum och jag berättar om Lisa och sen kommer Lisa hem. Känslan var ju bara rätt utan att vara överväldigande. Den var bara på ett lugnt sätt rätt.

Annons

Hade mycket kvar att ge efter pensionen

Förskolepedagogen Mona hade vid den tidpunkten precis gått i pension och även blivit änka. Hon kände att det fanns gott om tid och mycket kvar att ge av sina pedagogiska kunskaper, berättar hon för MåBra.

När Mona och Lisa började umgås kommunicerade de med ett eget slags teckenspråk eftersom Lisa inte kunde prata då.

– Det enda jag kunde var att teckna mitt namn. Då gick Lisa och hämtade en bok och ville att vi skulle titta i den. Hon var absolut inte det minsta blyg för mig. Hon fick förtroende för mig på en gång, berättar Mona.

Lisa och Mona Holmgren för flera år sedan.
Lisa och Mona fann varandra för 20 år sedan i gemensamma intressen. Under åren har de hittat på både roliga och lärorika aktiviteter ihop.
Foto: Privat.

De blev snabbt goda vänner och upptäckte många gemensamma intressen, framförallt kultur. Under åren har det blivit mycket teater, museum, turer till biblioteket och äventyrliga promenader med korvgrillning.

Annons

På eftermiddagarna efter skolan brukade de dricka te och äta bullar, baka ibland, läsa och öva på att prata tillsammans.

– Det mest fantastiska är när hon var i 10-12 års åldern. Då säger hon: ”Vad betyder det här ordet?”. Då skulle man förklara för henne vad ordet betyder, så att hon kunde förstå vad det innebär. Då kunde hon säga det och till slut sa hon: ”Nu förstår jag det”. Det är ögonblick som är så stora, säger Mona.

Lisa har betytt mycket för Monas sociala liv

I dag är Lisa 25 år gammal och Mona är 90. De träffas inte lika ofta längre, även om de hörs och ses på födelsedagar och middagar. För extrafarmor känns det något tomt, berättar hon. Lisa har betytt mycket för hennes eget sociala liv med allt från teaterföreställningar, fikastunder och sociala sammanhang i stort.

– När vi var ute så kunde vi sitta och fika på ett konditori. Då kom någon och pratade med Lisa och hon presenterade mig alltid som extrafarmor Mona.

Lisa och Mona äter middag på balkongen.
Idag träffas Lisa och Mona på middagar och firar födelsedagar. Här är i somras på Lisas balkong.
Foto: Privat.

Utöver sin bonusfamilj har Mona egna barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

– De tyckte att jag var en bra extrafarmor till Lisa, säger hon och berättar att de alla brukade träffas och umgås på loven när barnen var yngre.

Annons

Mona har fortsatt engagera sig kulturellt, bland annat i en kvinnogrupp där de diskuterat kultur av olika slag. Mona hoppas innerligt att Lisa också håller i sitt kulturintresse och kanske hittar en ny kompis att fortsätta utforska den världen med.

– Att prata om konsten, att gå på biblioteket, att prata om böckerna, att prata om innehållet i böckerna. Allt det där som gör att hjärnan utvecklas och människan utvecklas också.

Martia och Mona.
Martia och Monas vänskaps-och familjeband är starkt än i dag.
Foto: Privat.

Mamma Marita: ”Hon berikade Lisas liv”

Mamma Marita beskriver hur Mona närmade sig familjen och Lisa på ett ”respektfullt, sakta och mjukt sätt”, för hela 20 år sedan.

– Hon har ju berikat med att vara en sån fantastisk människa som hon är, säger hon till MåBra och fortsätter:

Annons

– Hon tog initiativ och tog med Lisa på saker, och det berikade Lisas liv och det berikade också vårat liv. Att känna det här hjärtliga, att det finns en till person i familjen som bryr sig om Lisa. Det var ju väldigt starkt och fantastiskt att få känna.

Marita drömmer om att de tre någon dag ska kunna resa på semester tillsammans.

– Inte så långt, men till Medelhavet och bo på ett hotell nära stranden och bara vara, berättar hon säger samtidigt att det finns vissa svårigheter med det, säger hon och tillägger:

– Även om det vore den totala drömmen.

Annons