Moa Herngren: Min dröm om en lycklig bonusfamilj gick i kras

Moa Herngren och hennes bröder Måns och Felix hade typiska 70-talsföräldrar.

– Jag tror de gjorde revolt mot hur de växte upp på 40-talet. Vi fick åka skateboard inomhus och det fanns ribbstolar på väggarna. Våra föräldrar fick oss alltid att känna oss inkluderade. De åkte till exempel aldrig på semester om inte alla kunde åka med.

Moa, en av författarna till tv- serien ”Bonusfamiljen”, berättar att som lillasyster till två bröder blev hon en ”pojkflicka”.

– Måns och Felix var väldigt påhittiga och hade alltid något spännande på gång. Jag var aldrig familjens lilla prinsessa utan försökte snarare bli en av dem. Jag var inte speciellt tjejig utan fick ärva killcyklar och till och med deras långkalsonger. Kanske gör jag revolt mot det i dag, säger Moa och berättar att hon tycker kläder, smink och smycken är extra roligt.

Läs också: Ny studie: Storasyskon blir oftare chefer

Syskonen är födda tätt och som i flesta syskonskaror var det aldrig frid och fröjd länge.

– Ena sekunden hade vi jättekul medan det kunde vara världskrig den andra. Bråken kunde handla om vem som fick bäst plats i soffan eller vem som fick mest läsk, minns Moa.

Svartsjuka kors och tvärs

– Även om vi alla tre är arbetsnarkomaner är vi väldigt måna om varandra. Brinner det till i någons liv finns vi alltid där. Relationen är väldigt kärleksfull och trogen. Så ofta vi får möjlighet gör vi syskonresor tillsammans och pratar om allt från barndomen till ”här och nu”.

Som författare till tv-serien ”Bonusfamiljen” och en handbok i samma ämne har Moa på något sätt blivit ansiktet utåt.

– Visserligen skiljer sig folk mer nu än för 50 år sedan men kanske är inte fenomenet bonusfamilj särskilt nytt. Däremot pratar man om det på ett annat och mer öppet sätt idag.

Det är ett väldigt känsligt ämne eftersom det är så många som blir berörda.

Läs också: 5 saker du aldrig ska säga till ditt barn

Problemen är så svåra och ofta tunga att man är rädd att trampa någon på tårna, menar Moa.

– Det är ett ämne jag länge varit nyfiken på och jag har fått enorm respons. Många tycker till och känner igen sig. Ibland går det jättebra att knyta an till den nyas barn och tvärtom men det är inte heller ovanligt att det blir problem. I bonusfamiljen kan svartsjukan gå kors och tvärs – mellan sambor, barn, bonusbarn och expartners.

– Det behöver avdramatiseras lite men man måste som vuxen ta sitt ansvar och i stället för att agera på svartsjukan ta reda på var den kommer ifrån och förstå den. Det kan vara tufft att leva i en bonusfamilj, men det är också en häftig resa där man kan lära sig mycket om sig själv.

Dog i cancer

Moa har egen erfarenhet av att ingå i en bonusfamilj, vilket hon tycker var en förutsättning för att kunna skriva serien och boken. Hennes son Max var ett år när hon och hans pappa separerade. De hade träffats i Frankrike, flyttade till Sverige och fick barn när Moa var 26 år. Relationen var stormig och tog slut, kort därpå flyttade han utomlands.

När Max var 15 år dog hans pappa.

Läs också: 6 tecken på att hela din familj är stressad

– Han hade dött i cancer väldigt fort. Vi bestämde oss för att resa till Argentina och gå i Max pappas fotspår. Vi träffade hans släkt, besökte graven och först då fick vi berättat för oss att han hade diagnosen bipolär. För Max kommer detta nog alltid vara ett oavslutat kapitel men under resan var det flera pusselbitar som föll på plats åtminstone för mig.

Att ensamstående uppfostra en son och jobba heltid har varit tufft. Under många år var det bara Moa och Max vilket skapat en extra stark mor- och sonrelation.

– Jag hade ett par kortare relationer men först 2009 när jag träffade Tomas vågade jag och ville satsa helhjärtat på kärleken igen. Vi flyttade ihop ganska fort och gifte oss 2012. Då kände jag, att även om vi båda hade barn sedan tidigare, ville skapa en kärnfamilj på riktigt. Max var då 13 år och jag ville ge honom en riktig familj.

Blev särbo i stället

Men den idyll hon hoppats på infann sig aldrig. Det var nu hon fick känna på krockarna som kan uppstå mellan olika familjekulturer.

– Dels var jag van att köra mitt egna race. Dels hade Max och jag blivit så otroligt tajta. Max och Tomas kom inte särskilt bra överens. Jag blev besviken på att det inte funkade och kände dåligt samvete mot Max, men även mot Tomas. Vi beslutade oss efter några år för att leva särbo, säger Moa och beskriver hur det blev hela familjens räddning.

– Vi fick en chans att gå tillbaka och landa i våra originalfamiljer. Tänk, vi är så programmerade på att bli kära och bygga bo. Vi utgår från gamla normer vilket blir komplicerat i bonusfamiljer, menar Moa.

Läs också: Caroline, 25: ”Folk tror att han är min pappa!”

För två år sedan flyttade Max ihop med sin flickvän och först då flyttade Moa och Tomas ihop igen.

– Tillsammans med oss bor även Tomas två yngsta barn varannan vecka. Vi har också skaffat oss en hund. Berra.

Moa erkänner att hunden kan varit ett substitut eller en tröst i saknaden efter sin son.

– Självklart är jag enormt stolt och glad att ha en son som står på egna ben, det är en lättnad att se honom flyga. Samtidigt känner jag vemod. Jag kan inte förstå hur fort åren gått. Den biten är något jag får jobba med än i dag, jag försöker acklimatisera mig i den här nya fasen av mitt liv. Men både Max och jag är nog rätt nostalgiska och kan lätt sitta och prata minnen tillsammans.

Moa menar dock att nu är hon inte alltid nummer ett i hans liv.

– Nu kommer flickvännen först och jag får försöka sno tid med Max.

Vad är sommar för dig?

– Boktid! Då skriver jag de romaner jag inte hinner med resten av året. Men just i år ska jag faktiskt vara ledig, det har jag inte varit på många år. Kalendern är tom och jag ska inte skriva en rad. Jag kan tycka sommaren är lite överskattad, det finns så mycket förväntningar. Jag har lärt mig omfamna sommaren allt mer med åren, men i själen är jag en höstnostalgiker. Det svenska klimatet passar mig som är ganska melankolisk.

Tv-serien ”Bonusfamiljen” är inne på sin andra säsong i SVT på måndagar kl 21!

Lyssna på Moa Herngrens sommarprat här!

Fakta Moa Herngren

Namn: Moa Herngren.

Ålder: 48 år.

Familj: Tomas 46, sonen Max 21, bonusbarnen Wille 26, Nelly 14 och Leia 11. Hunden Berra 3.

Yrke: Författare.

Intressen: Löpning, ridning. Titta på serier och filmer, läsa böcker.

Aktuell med: Böckerna ”Ni kommer sakna mig”, ”Fältguide för bonusfamiljen” och vuxenromanen ”Tjockdrottningen”. Januari 2018 är det premiär för säsong 2 av ”Bonusfamiljen” i SVT.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Text och foto: Frida Funemyr

 

Pappa ska gifta sig – för fjärde gången

Läs också: Pappa ska gifta sig – för fjärde gången