Mina gör minnessmycken på DNA av bröstmjölk och hår

19 maj, 2023 
Splitbild: Ett smycke och Mina Faisal
En hårlock, en bit av moderkakan eller lite aska från någon du älskar. Mina Faisal tillverkar DNA-smycken som gör det möjligt att bära och bevara ett minne från en person eller en plats nära kroppen – i glädje eller sorg.
– Bakom varje smycke finns kärlek, liv och tårar, säger hon till MåBra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Idén med smyckena kom till för ungefär fem år sedan när Mina Faisal själv blev förstagångsförälder och var föräldraledig, något som Aftonbladet tidigare skrivit om.

– Jag ville bevara den tiden som jag hade med mitt första barn, jag ville ha kvar våra mysiga stunder för alltid. Allt var nytt och jag älskade att vara mamma, även de svårigheter och utmaningar jag gick igenom, hade då en mening. Det var mycket på en gång, jag ville verkligen ha med mig någonting från den tiden, som en påminnelse, bekräftelse och som en hyllning till mig själv som mamma, säger Mina Faisal till MåBra.

Så stöttar du någon i sorgBrand logo
Så stöttar du någon i sorg

– Mina första smycken var en hårlock från mitt barn och jag gjorde även ett bröstmjölkssmycke. Jag älskade det, det är det mest betydelsefulla och dyraste jag äger. Någonting personligt och unikt, som bara är mitt. En vacker dag kommer din dotter att få den mest betydelsefulla presenten, ett smycke från vår första tid tillsammans.

Annons

Minas familj, vänner och bekanta förundrades av smyckena som då var populära i USA och Australien.

– Då började jag göra smycken till mina kompisar och till min familj, och inte bara till mammor och föräldrar – även till par som ville bevara något fint minne som en symbol för deras kärlek.

Sedan dess har allt fler hittat till smyckena, även personer med stor sorg och saknad, säger Mina.

– Många vill ha ett minnessmycke från någon man älskar och förlorat. Något fysiskt från den personen kan vara ett sätt att gå vidare utan att gå ifrån. Man känner att: ”Nu är du inte med bara med mig i tankarna, nu kan jag också känna och se dig på riktigt varje dag”.

Mina Faisal
....

Mina Faisal

Ålder: 36 år.
Bor: Södertälje, Stockholm.
Familj: Gift och har två barn.
Gör: Smyckesdesigner och socionom.

Driver Kärlekens pärla vid sidan av sitt jobb

Minas pappa är guldsmed men hennes eget intresse för smycken tog ordentlig fart först när hon var vuxen och mamma. Nu driver hon Kärlekens pärla vid sidan av sitt jobb som socionom, men ägnar all sin lediga tid åt smyckena som hon tar fram tillsammans med en silversmed.

Annons

– Jag älskar verkligen att göra det här, det ger mig ett annat perspektiv på livet. Jag stannar, blickar tillbaka och reflekterar över vad som är viktigast i livet, vilket för mig är kärleken till min familj.

En silverring med en vit pärla
I minnessmycken kan man bland annat bevara aska från någon man älskar.
Foto: Kärlekens pärla.

Det är själva pärlan i smycket som innehåller DNA. Just nu är det mycket beställningar på hår.

– Det kan vara en hårlock från första klippningen, första locken eller några hårstrån från någon man förlorat.

– Det är sorgligt, men det är fint att kunna ge någonting som kan bringa tröst, kärlek och glädje.

Mina berättar vidare att det är många cancerdrabbade, även anhöriga, som beställer minnessmycken.

– Det blir som en bekräftelse, tröst och en påminnelse om det man har varit med om, båda på gott och ont.

Annons

Hur det går till rent praktiskt

I pärlan kan du bevara allt från bröstmjölk till en bit av moderkakan eller navelsträngen. Vissa minnessaker behöver konserveras för att de inte ska bli dåliga över tid, exempelvis bröstmjölken, berättar Mina och förklarar att hon pulveriserar mjölken till en sten.

Det går också att bevara päls från sitt älskade husdjur i pärlan, eller lite aska.

– Varje smycke har en egen historia. Bakom varje smycke finns kärlek, liv och tårar. Jag känner mig hedrad när folk delar med sig av vad de varit med om, de ger mig förtroende att vara nära och skapa någonting värdefullt.

– Jag tillverkar varje smycke med omsorg, respekt och kärlek för det. Det är ett levande smycke som ger en känsla av kontinuitet, kärlek och tröst som en person kan hålla fast vid för alltid.

Annons