Maria Lundqvist om rollen som mamma: "Barnen är mitt livselixir"

17 okt, 2022 UPPDATERAD 01 okt, 2023
Maria Lundqvist

Maria Lundqvist, känd bland annat som Shirley Valentine, en karaktär långt ifrån henne själv och som hon älskar att gestalta. Men trots otaliga framgångar på scen är det rollen som mamma som varit hennes mest tongivande.

Annons

Vi möter Shirley Valentine i föreställningen med samma namn. En kvinna i övre medelåldern som tappat gnistan i tillvaron. Barnen har flyttat hemifrån, hon lever i ett kärlekslöst förhållande och inget i livet blev riktigt som hon tänkt sig.

Shirleys liv kunde inte vara mer skilt från Maria Lundqvist eget, ändå eller kanske just därför, älskar hon att få gestalta Shirleys ouppfyllda längtan.

– Hon har knockat mig i både skratt och gråt men framför allt har hon fått mig att våga se mitt eget liv som något som mår bra av förändring, berättar scenaktuella Maria Lundqvist för MåBra.

Maria Lundqvist och Kristoffer Hellström – så blev de ett parBrand logo
Maria Lundqvist och Kristoffer Hellström – så blev de ett par

Förändring är något Maria sällan backat för, vare sig professionellt eller privat.

– Jag har ett yrke som ständigt kräver att man utvärderar och sig själv: "Vem är jag? Vart är jag på väg? Vad vill jag och varför?" Jag har nog haft bättre förutsättningar än Shirley Valentine där.

Annons

Maria Lundqvist om familjen och kärleken

Maria Lundqvist har levt och lever ett rikt och utmanade liv. Med fyra barn och ett arbete som hon älskar. För tretton år sedan lämnade hon relationen till sina barns pappa för den nya, 21 år yngre kärleken Kristoffer Hellström. Ett beslut som både var lätt och komplicerat.

– Att vara i en ny relation är väldigt uppfriskande för ens person. Jag blev golvad av Kristoffers kärlek. Men det är också väldigt krävande, de kostar på. Det är ju tryggt och skönt att ha en invand, lång relation med någon man lärt känna under tid. Det finns en vila i det, om relationen är bra.

Hon fortsätter.

– Mina år med Kristoffer har både varit tuffa och omvälvande och oerhört utmanande. Men också fantastisk härliga! Att skapa nya relationer kräver mycket jobb.

Men hennes karaktär Shirley har inte skapat några nya relationer. Hon har gått i stå.

När Maria ställt sig frågor i i livet som "Får jag, kan jag ..?" har svaret ofta blivit "Ja, jag kan!". För Shirley däremot så blir svaret "Det är ingen idé. Det vore dumt att äventyra. Jag kommer ändå inte att klara det..."

Maria Lundqvist som Shirley Valentine
Som vanligt är Shirley Valentine (Maria Lundqvist) ensam i sitt kök, lagandes mat, medan hon pratar med väggen.

Det finns gott om Shirleys där ute, menar Maria. Kvinnor som inte lyssnat in sig själva och sina behov. Som till slut lever ett liv som inte är deras.

Annons

Mammarollen – hennes livs viktigaste

Nästa år fyller Maria 60 år. Hon har levt med barn tätt inpå livet sedan hon var 25 år. Parallellt har hon gjort karriär som en av våra mest älskade skådespelare. Att få många barn var något som Maria drömde om tidigt och trots turnéer och sena kvällar har hon lyckats vara närvarande i deras liv.

– Barnen är mitt livselixir. Att ha dem att studsa emot och studsa med. Det är barnen som plockar in kottar och bygger dinosaurieland dagar man själv är lite trött.

– Rollen som mamma har varit tongivande för mig. Det är med barnen jag mår som bäst.

Marias barn är numera utflugna men leken och äventyret består. Hon menar att en viktig del av mammarollen är att vara glad i sitt yrke. Återigen, vikten av att lyssna in sina egna behov för att orka bli behövd av andra.

– När barnen var små och jag hade föreställningar på kvällen kunde de fråga "Mamma, måste du gå och jobba"? "Nej, jag måste inte, men jag vill" svarade jag då.

Annons

En period som Maria beskriver som "den värsta i sitt liv" var de första åren efter skilsmässan då hon varannan vecka var utan dem. De två äldsta var på väg att bygga sina egna liv men döttrarna bodde fortfarande hemma.

– Jag försökte tänka att nu passar jag på och njuta med mig själv denna vecka, det gick inte. Det var tomt och ensamt. Det var skuld. Jag var aldrig hel när barnen inte var där.

Trött på att prata åldersskillnad

Med tanke på att barnen är en så avgörande del av Marias liv har det redan från början funnits en sorg i relationen till Kristoffer.

– Jag kunde inte få barn när vi träffades. Jag var 46. Det är tråkigt för oss tjejer att vår biologiska klocka lägger ner. För mig har det varit en större grej än för honom. Jag vill inte att han håller fast vid mig och sedan missar någonting annat. Det är som att jag ätit glass men han får inte smaka.

Ålderskillnaden är hon annars väldigt trött på att prata om.

Annons

– Man ställer ju inte frågan till en man: Hur känns det att leva med en yngre kvinna? De får aldrig frågan och jag får den varje gång.

– Mitt liv har fått en enorm injektion och kraft, lust och nyfikenhet genom Kristoffer. Han har en livslust som liknar min. Det har inget med ålder att göra.

Tillsammans ger de sig ut på den kommande turnén med Shirley Valentine. Det är nämligen Kristoffer som projektleder föreställningen.

– Han är hjärnan och musklerna bakom det här, skrattar Maria som ser fram emot att sätta sig i lastbilen tillsammans.

Och apropå Shirley Valentine och hennes historia. Maria vill passa på att skicka med ett budskap till alla kvinnor där ute.

– Var inte så förbannat rädda! Våga tänj på gränserna och kanske kliva över på den där andra gräsmattan. Den kan faktiskt vara grönare.

Foto: Karin Alfredsson

Annons